MOŽNÁ PŘIJDE I MIKULÁŠ

06.12.2011 07:10

 

V neděli 4. prosince 2011 uspořádala místní organizace Českého svazu žen akci, na níž slíbila, že se – možná – dostaví i Mikuláš. Netřeba zvídavého čtenáře dlouho napínat: ten samozřejmě dorazil, a to v doprovodu dvou čertů a jednoho anděla, aby kryrským dětem nadělil balíček sladkostí.

Sokolovna byla od čtrnácté hodiny toho dne plná lidí. Dospělých dorazilo kolem osmdesátky, dětí bylo možná o něco víc. ČSŽ Kryry pro ně připravil tradiční Mikulášskou tancovačku. Z pódia jim vyhrávala skupina JIH a možná škoda, že ve svém repertoáru nenašla vyjma populárních skladeb více písniček pro děti.

Těm se totiž do tance příliš nechtělo. Do kola je tak vedly hlavně členky svazu a některé z maminek, jinak byl pro ně parket sokolovny především prostorou, kde se mohly prohánět, postrkovat a páchat jiná alotria. Možná to by stálo za zamyšlení pro budoucí Mikulášskou merendu: zda vystupující umělce nepožádat o program, který by byl výrazně více směrován právě dětskému publiku. Pozvat takové, kteří s dětmi budou umět z pódia také komunikovat, hrát si s nimi, dovádět. Něco takového před časem v rámci oslav 1. máje předvedla v Kryrech například paní Petra Černocká. Tím ale nechci práci organizace svazu žen v nejmenším dehonestovat. Mikuláš s čerty i andělem byli prvotřídní – obzvláště čerti se vydařili a v okamžiku, kdy prvně proběhli sálem sokolovny, vzbudili v nejedné dětské dušičce pocity strachu a paniky. Velmi rychle však byli zklidněni, umístěni pod vánoční stromeček, dětská kukadla byla rodiči zbavena slziček a kryrské děti pak neohroženě vystupovaly na pódium, k mikrofonu, odkud Mikulášovi zazpívaly, řekly básničku či říkanku, aby si následně odnesly sladkou nadílku.

Dostalo se samozřejmě i na ty, kteří nenašli tolik odvahy, aby se takto veřejně prezentovali. Na závěr totiž Mikuláš s čerty a andělem obešli celý sál a obdarovali i zbytek dětí. Mikulášských balíčků kryrské ženy připravily pro tuto příležitost na sto dvacet, přičemž ty, které po Mikulášské tancovačce zbyly, jsou věnovány mateřské škole.

Na závěr zbývá podotknout, že tato akce místní organizace Českého svazu žen mohla proběhnout díky finanční podpoře Městského úřadu Kryry.