POVODEŇ

10.06.2013 00:10

Je něco jiného vidět to v televizi - a něco jiného je to zažít. Velká voda se výrazným způsobem dotkla v neděli 9. června 2013 také Kryr - a zanechala za sebou paseku vskutku statečnou.

O bleskových záplavách na Lounsku informuje i internet:

„Voda z polí natekla i do vesnic na Lounsku,“ dočteme se například na stránkách Novinky.cz, „Nejvíce jí bylo v Lubenci, Podbořanech a Vroutku. Zaplavila nejen zahrady, dvory, chlévy, ale i obytné prostory.“

Voda se podle mluvčího hasičů Lukáše Marvana valila většinou z polí. Nejvíce hlášení bylo v neděli odpoledne z Lubence, kde podle starosty Bohumila Peterky hrozí protržení hráze rybníka. „Přišel déšť, pak kroupy velké jak holubí vejce. Z polí se to všechno spláchlo. Valí se to dolů do rybníka, který hrozí protržením, už to jde přes hráz. Musíme evakuovat lidi z Řepan, pod hrází, aby se něco nestalo," popsal starosta. Evakuovaní mají být podle jeho slov umístěni v tělocvičně školy. Dodal, že na místě zasahuje několik hasičských jednotek.

„Tohle nepamatuju,“ potvrdil mi nad rozběsněnou Blšankou jeden z těch, kdo v Kryrech žijí desítky a desítky let. Ta už dávno není potokem, ale zcela regulérní řekou. Vedle stojí paní, jíž z domu museli pomáhat hasiči - a oči má suché, bez slzí. Nemá už co vyplakat… její dům stojí v ulici Hluboká Cesta, která je v tuto chvíli opravdu hluboká a vstoupí-li do ní kryrští hasiči, jsou po pár metrech po prsa ve vodě.

Dobrá zpráva je to, že (cituji:) „… zprávy o protržených hrázích jsou falešné,“ sdělil starosta zaplavených Kryr Miroslav Brda. „Blšanku dostal z břehů dnešní přívalový déšť, přičemž voda v tuto chvíli (zhruba 22 hodin – pozn. P. Ď.) klesá.“