PREZIDENTSKÉ VOLBY - 1. kolo

14.01.2018 06:33

 

 

Ve 14 hodin se v sobotu 13. ledna 2018 zavřely volební místnosti, v nichž jsme v historicky druhé přímé volbě volili hlavu našeho státu, tedy prezidenta České republiky.

 

 

Ten je po dobu svého funkčního období, které trvá pět let, součástí pilíře naší výkonné moci s omezenými pravomocemi v rozhodovacích procesech a do dění na politické scéně vstupuje většinou v okamžicích napětí a krize. Reprezentuje zemi navenek i ve vnitřních vztazích. Prezident republiky má právo účastnit se schůzí obou komor Parlamentu, jejich výborů a komisí. Je mu uděleno slovo, kdykoliv o to požádá. Prezident republiky má právo účastnit se schůzí vlády, vyžádat si od vlády a jejích členů zprávy a projednávat s vládou nebo s jejími členy otázky, které patří do jejich působnosti. Prezident je také vrchním velitelem ozbrojených sil a je adresátem zpráv zpravodajských služeb, rovněž jim také s vědomím vlády zadává úkoly. Disponuje též jedním ze sedmi klíčů od dveří v kapli sv. Václava v katedrále sv. Víta, které vedou do Korunní komory, kde jsou uloženy české korunovační klenoty.

 

 

První kolo letošních prezidentských voleb proběhlo v pátek 12. a v sobotu 13. ledna a v Kryrech se ho zúčastnilo 55,39% oprávněných voličů. Ti v tradičních pěti kryrských volebních okrscích rozdělili svou přízeň mezi devět kandidátů a být po jejich soudu, pak by se druhé kolo nekonalo: vítěz voleb tu totiž získal 595 hlasů, tj. 57,27%.  

 

 

Výsledky hlasování 1. kola prezidentských voleb v Kryrech

 

 

Volební okrsek č. 1 – Kryry

Volební okrsek č. 2 – Kryry

Volební okrsek č. 3 – Strojetice

Volební okrsek č. 4 – Stebno

Volební okrsek č. 5 – Běsno

 

Zkusme se na chviličku vrátit o pět let zpátky a jen bleskově porovnat: v prezidentských volbách 2013 jsme vybírali rovněž z 9 prezidentských kandidátů a i před pěti lety to v Kryrech vyhrál Miloš Zeman. Volilo tehdy o zlomek více lidí, než letos (oproti nynějším 55,39% oprávněných voličů jich tehdy přišlo 55,94%), přičemž současnou hlavu státu tu podpořilo 29,01% těch, kteří do volebních místností dorazili.

 

 

Výsledky hlasování 1. kola prezidentských voleb v ČR

 

 

Vzhledem k tomu, že celorepublikově žádný z kandidátů nezískal v 1. kole prezidentských voleb 50% hlasů, ve dnech 26. a 27. 1. 2018 se ve volebních místnostech u příležitosti 2. kola sejdeme znovu. Tentokrát budeme vybírat ze dvou kandidátů, kteří nejúspěšněji prošli 1. kolem. Těmi jsou Miloš Zeman a Jiří Drahoš.