PRVNÍ MÁJ

02.05.2011 13:42

 

Na první květnový den se sluníčko nad Kryrami vyspalo – pořádně, dorůžova. Prozářilo ulice města, do nichž ve slavnostní náladě pospíchali nejen jeho obyvatelé, ale i bezpočet návštěvníků. Do Kryr tak zavítal i senátor Marcel Chládek (ČSSD). Školní ulice a náměstí se hemžilo stánky, ve kterých jejich prodejci nabízeli zboží hýřící nejen barvami, ale v rámci  různých druhů občerstvení i bezpočtem chutí. Kolotoče mezi prodejnou Jednoty a Pekárnou se točily od samého rána a zřejmě poprvé od té doby, co tu jsou, byly konečně plné vděčných capartů.

 

 

Krátce po deváté se na pódiu před farou rozeběhl i hlavní program Svátků dobré nálady. Zazněly fanfáry v provedení trubačů BRASS COLLEGIUM a pak všechny přítomné v Kryrech přivítal tradiční moderátor akce - ředitel ZŠ Mgr. Kamil Kraus.

Program byl zahájen vystoupením kryrských mažoretek Perliček, které v azurovo bílých kostýmech odtančily sestavu Defilé u moře.

 

 

Poté byla vyhodnocena nedávno ukončená soutěž o nejlepší fotografii zimní Schillerovy rozhledny. Úspěšným autorům předal místostarosta Vojtěch Michálek ceny, které věnovalo Město – všechny soutěžní fotografie pak byly po celý den umístěny před pódiem, aby si je návštěvníci akce mohli prohlédnout.

Znovu vystoupily Perličky – tentokrát pouze starší děvčata se skladbou na hudbu Vanessy Mae Contradanza. Soubor sklidil zasloužený potlesk diváků, kterých již v tuto brzkou hodinu bylo před farou plno. Moderátor dne se ke kryrským mažoretkám vyjádřil jako o naději města. Poděkoval vedoucí skupiny paní Ireně Uldrichové za její práci a neopomněl připomenout i ten fakt, že tento rok se o kostýmy děvčat finančně postaral Městský úřad Kryry.

Na několik desítek vteřin se pak Kryry dostaly do Paříže devatenáctého století – to prostřednictvím skupiny Recesse, která se publiku představila svým Kankánem – skladbou, kterou připravila pro tuto sezónu.

Příjemným osvěžením byla skeč klientů Ústavu sociální péče Tuchořice. Ti se Kryrům představili v parafrázi na vystoupení Dana Nekonečného a byli, dlužno podotknout, jedineční. Jejich vystoupení se moc líbilo a odměněni byli bouřlivým potleskem.

Celý tento dopolední blok prokládala svými písničkami skupina KAMARÁDI, takže všichni milovníci country si přišli na své. Tím spíš, že cca od jedenácti vystoupili TAXMENI. To už se u pódia začali scházet i členové military kolony, kteří se krátce před dvanáctou odebrali na seřadiště průvodu k sokolovně.

 

 

Kryrský prvomájový průvod je jednou z největších atrakcí dne a již dávno přerostl hranice města. Hlavní ulice, na níž je pro tuto příležitost uzavřen provoz, se spolu s ním vrací do dob, které už dávno odnesla voda a je částečně sentimentální a nostalgickou, především pak recesistickou připomínkou monstrózních akcí pořádaných někdejším vládním režimem. Kryrskou dopravní tepnu i letos lemovaly nikoli sta, ale nebojím se říci, že tisíce lidí. K ještě většímu přiblížení se „oné“ době chyběly však v jejich rukách pestrobarevná mávátka či vlaječky a výzdoba domů, pod jejichž okny se prvomájový průvod ubíral, s oslavami květnových socialistických dní také příliš nekorespondovala – možná škoda, protože pak by ta iluze byla dokonalá.

 

 

Nebudu na tomto místě jmenovat všechny, kdo v průvodu defilovali. Nechyběli májovníci, prošli v něm ti, kteří vystupovali nebo ještě měli u příležitosti oslav Svátku práce v Kryrech vystupovat. Projely srandistické alegorické vozy, prezentovali se místní hasiči i jejich kolegové z některých okolních obcí, projely sanitky a k vidění byla i technika největší kryrské firmy Šilhánek a syn. Vzduch zamořily čtyřkolky a motocykly, kterým hrdě sekundovala lidová vozítka z bývalé Německé demokratické republiky značky Trabant. Projela i zmiňovaná military kolona, k vidění byla zemědělská technika… o tom se nedá vyprávět, to se musí zažít, vidět.

 

 

Průvod trval bezmála pětačtyřicet minut. Po něm na náměstí vystoupili bubeníci z TAM-TAM BATACUDY, představila se skupina POWER DANCE (Podbořany, Vroutek) a k tanci i poslechu začala vyhrávat také Ugrovanka. K vidění byly i mažoretky z Podbořan.   

 

 

Po třetí hodině odpolední se návštěvníci májových oslav ve velkém začali přesunovat k Schillerově rozhledně, aby tu shlédli rekonstrukci bitvy 2. světové války. K tomu je na místě podotknout, že především tato atrakce byla velmi vážně ohrožena, protože nedávno se někde v České republice stal při podobné akci malér a organizátoři kryrských slavností získali VŠECHNA nově potřebná povolení doslova na poslední chvíli, a to za cenu neskutečného nasazení, doslova desítek telefonátů a – proč to neříci – i nemalých finančních obětí. Například museli v sobotu vyslat taxíka do Prahy, kde jedno z posledních posouzení střelnice pod rozhlednou zpracovával ve světle nových okolností statik a hnát následně s jeho vyjádřením taxíka zpátky do Kryr… povedlo se. Bitva o rozhlednu se odehrála a přišlo se na ni podívat několik stovek lidí.

 

 

 

Na náměstí zatím vyhrávala Ugrovanka, kterou vystřídaly hvězdy některé z minulých Superstar Míša Nosková a Michal Hudček.

 

 

Míša Nosková zazpívala v Kryrech několik písniček, jednu – od Elánů – dokonce slovensky.

„Proč Eláni?“ zeptal jsem se. „To je moje krevní skupina,“ stačila mi říct Míša a musela se vrátit na pódium s přídavkem. Po něm dodala, že nejen Eláni, ale z cizích například skupina Queen. Prozradila o sobě ještě tolik, že je z Brna, nicméně v současnosti bydlí v Praze. V Kryrech byla poprvé v životě a nesmírně pochválila místní publikum. „A jak je to s tím zanedbaným sexom, o kterém jste zpívala?“ zeptal jsem se nakonec. Usmála se, zvedla do náručí svou půlroční dcerku na znamení, že tohle se jí netýká.

 

 

Michala Hudčeka v podvečer vystřídala skupina Aquarius ze Žatce.

 

 

Svátky dobré nálady se v Kryrech vydařily. Nemalou měrou k tomu přispělo i počasí, které (to nedělní…) nelze pojmenovat jinak než skvostným. Na závěr je nutno poděkovat také sponzorům, bez kterých by se největší kryrská akce uskutečnit vůbec nemohla:   

 

  

XII. svátky dobré nálady jsou pro tento rok minulostí… Co dodat? Na shledanou za rok!