SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 2017/2018

05.09.2017 04:11

 

Celkem 235 dětí, z toho 26 prvňáčků, se společně se svými rodiči i řadou vzácných hostů zúčastnilo v pondělí 4. září 2017 slavnostního zahájení nového školního roku v Základní škole v Kryrech.

 

 

A zahájení to bylo nejenom slavnostní, ale i netradiční. Neodehrálo se totiž jako vždy v prostorách před vstupem do školy, ale na zbrusu novém víceúčelovém sportovišti, které vyrostlo nad areálem naší základky.

 

 

Jde o fotbalové hřiště s umělým trávníkem, tartanovou běžeckou dráhou, doskočištěm pro skok daleký a lehkoatletickým koulařským sektorem, hřištěm na tenis nebo i košíkovou. Prostě sportovní areál, který může škole v Kryrech závidět kdekterá sportovka v kraji. Vybudováno bylo nákladem 18,5 miliónu korun, z čehož 10 miliónů pokryla dotace ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a 8,5 miliónu zaplatily Kryry z vlastních zdrojů.

 

Krátce po osmé ráno se shromáždili žáci školy, učitelé a hosté na novém hřišti, nad nímž byla vztyčena vlajka Kryr. Poté zazněla státní hymna a slova se ujala ředitelka ZŠ Hana Lehnerová, která přivítala v novém školním roce žáky školy a představila jim hosty, kteří se slavnostního zahájení školního roku zúčastnili: starostu města Miroslava Brdu, místostarostu Vojtěcha Michálka, ředitele firmy Logit Martina Chlupa, jednoho ze sponzorů kryrské základky, starostu místního sboru dobrovolných hasičů Petra Hájka a zastupitele města a předsedu školské rady Tomáše Ptáka. Dále Dášu Kazákovou a Hanu Baladovou z redakce Kryrské rozhledny, paní Allu Želínskou, šéfredaktorku Regionu Podbořanska a v neposlední řadě i čestného občana Kryr Dušana Krivského, dojatého emeritního ředitele této školy Kamila Krause i zástupce Ústeckého kraje pana Václava Beneše.

 

 

Paní ředitelka přednesla krátký projev, aby předala slovo starostovi města Miroslavu Brdovi. „Třicet let jsme o podobném sportovišti snili,“ řekl těsně před odevzdáním hřiště k užívání škole, „A teď je to tady!“ Do rukou ředitelky pak předal symbolický klíč od nového sportovního areálu, který v budoucnosti nebude sloužit pouze škole, ale i široké kryrské veřejnosti.

 

Děti ve škole pak přivítal také její bývalý ředitel, krátkou zdravici přednesl Dušan Krivský i Václav Beneš. Poté se děti rozešly do svých tříd.

 

Ve škole je v novém školním roce čekala ještě jedna novinka: totiž „schody vědění“. Záležitost, jíž zasponzorovala právě společnost Logit. Schodiště v kryrské základce se proměnila v regulérní taháky, na kterých najdete vyjmenovaná slova, důležitá data z dějepisu, chemické vzorce, malou násobilku… a spoustu a spoustu dalšího.

 

„V tejto škole nemůže nikdo propadnúť,“ komentoval novinku Dušan Krivský, který si jednotlivá schodiště se zájmem prohlížel.

 

První den školy v Kryrech skončil před desátou hodinou dopoledne. Dnes, je pondělí 4. září, předposledně v tomto školním roce (naposledy to bude jeho poslední den…) se ještě neučilo. Zítřkem to ale našim dětem začíná.

 

 

Krátkou fotogalerii naleznete ZDE a přikládáme i tradiční video: