STROMY ŽIVOTA

23.11.2013 14:45

„Postav dom,

zasaď strom

a zploď syna…“

 

Tak trochu jinak, poněkud – a jen do jisté míry - „obrátene“, na to šli v Podbořanech. Tady totiž nejprve asi všichni nějak bydleli, potom plodili a nakonec sázeli. Totiž stromy života (resp. stromy narození) tu zasadilo v sobotu 16. listopadu 2013 dvaadvacet rodičů se svými nejmladšími ratolestmi.

 

 

Oč se jednalo?

O STROMU NAROZENÍ hovoří internetové stránky Podbořan takto:

Jedná se o projekt města Podbořany, kdy mají rodiče možnost vysadit nově narozenému občánkovi vlastní strom – STROM NAROZENÍ. Podstatou je, aby se lidé učili více pečovat o přírodu a nedevastovali ji. Tím, že si budou moci zasadit něco svého, se třeba změní jejich pohled na prostředí, ve kterém žijí - na domov v širším slova smyslu. Během let budou se svými dětmi sledovat, jak stromek prospívá a hrdě říkat:

»Tento stromek jsme Ti vlastnoručně vysadili, když ses se narodil.«

Každý stromek má vlastní cedulku, kde je uvedeno jméno malého občánka a údaje o narození. Takto označený stromek je zakreslen do mapky, která je volně přístupná na stránkách města. Jako památku na tuto událost dostává každé miminko ručně malovaný pamětní list.

Město Podbořany věnuje tento stromek zcela zdarma. Jediná podmínka pro jeho získání je účast na výsadbě, kde si rodiče stromek sami zasadí a zalijí.

Projekt byl zahájen na podzim roku 2012, kdy proběhla první výsadba 13 stromů. Druhý ročník se uskutečnil na jaře 2013, tehdy město zkrášlilo dalších nových 26 stromků.

Cílem projektu je plánovaně s výsadbou zeleně ve městě pokračovat…“

S podbořanskou výsadbou STROMŮ ŽIVOTA (nebo NAROZENÍ, jak kdo chce…) v Podbořanech přišla před třemi lety Bc. Lenka Janoušková (na obrázku vlevo). „Inspirovala mě podobná akce v nedalekém městysi Nepomyšl,“ přiznává zaměstnankyně odboru Životního prostředí MÚ ten fakt, že tento projekt není čistě jejím nápadem, „a líbilo se mi to natolik, že jsem se jej pokusila prosadit i u nás. To se podařilo.“

Osobně přítomna byla samozřejmě i na třetí akci tohoto druhu – jak již bylo zmíněno, dvaadvacet stromků bylo vysazeno zaměstnanci městského úřadu – s pomocí rodičů, jimž jsou tyto stromky upomínkou na letošní zrození jejich potomka.

Nechyběl ani starosta města p. Radek Reindl (na obrázku vpravo), který v úvodu milé akce přednesl krátký projev. A pak se rodičové chopili lopat a připravenou dvaadvacítku lip spojili se zemí, která je v budoucnu bude živit a podporovat jejich růst.  

Zbývá podotknout, že letošní akce sázení STROMŮ ŽIVOTA vyšla městský úřad na 70 tisíc korun. Dovolil bych si to okomentovat tím způsobem, že v tomto případě to byly finanční prostředky vynaložené velice pěkně a racionálně.

Lopatu jsem tento den v rukou držel i já.

Jedna z mladých lip patří vnoučkovi Víťovi a mně bylo ctí pár hrud prsti ke kořenovému valu právě jeho stromu přihodit.

 

 

 

DOBRÝ NÁPAD

HODNÝ NÁSLEDOVÁNÍ,

NEMYSLÍTE?