VÁCLAVSKÁ ZÁBAVA

30.09.2012 18:44

 

Zhruba tři stovky lidí se sešly v pátek 28. září 2012 v sále kryrské sokolovny, aby společně s Václavy (tzn. s polovinou národa…) oslavily jejich svátek.

Václavskou zábavu v Kryrech pořádalo sdružení RestArt Ivana Krumla a Petra Ulkeho a již z předprodeje bylo zřejmé, že bude nabito. Bylo. Děkujeme všem za včerejší (vlastně i dnešní) hojnou návštěvu na Václavské zábavě s kapelou Happy Balloons!“ zmínil se hned v sobotu jeden z organizátorů akce Ivan Kruml na Facebooku, „Bylo to opravdu happy! Už teď se těšíme za půl roku nashledanou na Josefovské zábavě...

V osm večer (nebo krátce po osmé) zahájil letošní Václavskou zábavu v Kryrech soubor místních mažoretek Perličky.  Vystoupily se zbrusu novou skladbou a líbily se. Z parketu odcházely za skandovaného potlesku pomalu se plnícího sálu.

Uskupení Happy Baloons – hrálo převážně česky, což kvituji tradičně s povděkem – vytáhlo bleskurychle na parket řadu párů a je příjemné říci, že tyhle řady se s průběhem večera sympaticky množily.   Pivo a jiné, neméně ušlechtilé moky tekly proudem (že by to bylo čerstvě skončivší prohibicí?...), obsluha nestíhala. Sál byl narvaný, předsálí plné, vládla krásná, sváteční atmosféra. Na žádného z Václavů (ti měli tradičně vstup zdarma) se v Kryrech nestřílelo, a to ani z dětských hraček, takže ti si svůj den prostě užili.

Přispělo k tomu i vystoupení souboru POWER OF DANCE  z Podbořan a nemohly samozřejmě chybět ani děvčata z Recesse, které se prezentovaly zbrusu novým vystoupením.

Co dodat závěrem? Že se mně osobně výrazně líbilo a že – až na zanedbatelné výjimky – jsem nebyl přesvědčován nebo obviňován, osočován v rámci své publikační činnosti z porušování číchkoli zájmů a práv. Ale to je můj boj, ten zvládnu. Chtěl jsem jen říct, že letošní Václavská zábava v Kryrech byla znamením, signálem toho, že Kryry jsou městem, které si podtitul „kulturní“ zaslouží, že jim patří a že tomuto městu i sluší.

Končím zopakováním toho, co pan Kruml napsal na Facebooku: „Už teď se těšíme za půl roku nashledanou na Josefovské zábavě...

Nabízím ochutnávku nálady svátečního večera prostřednictvím krátkého videa a na Josefovskou se samozřejmě těším také.

I na ostatní akce, které Kryry ve spolupráci se sdružením RestArt připravují a připraví.