VÝLOV

06.11.2011 18:57

 

Kapři, amuři, candáti a štiky. K tomu okouni, plotice a další hospodářsky nepříliš významné druhy ryb – to je bohatství, které o víkendu 5. a 6. listopadu 2011 vydala Mukodělská přehrada. Tedy přesněji kaprů už v sobotu bezmála dvě tuny, desítky a stovky kilogramů amurů, candátů a štik.

V dvouletém cyklu provádějí rybáři výlov této nádrže. V sobotu v ní ještě trochu vody zbývalo – ta byla vypuštěna v neděli a odloven byl i zbytek ryb. Přes zimu se pak nechá prázdná nádrž vymrznout, poté bude vyvápněna, napuštěna a nasazena sem bude nová rybí násada. „Ta bude mít kolem dvaceti, pětadvaceti dekagramů,“ vysvětlil mi jeden z rybářů – to odpovídá rybám velikosti kolem dvaceti centimetrů. Ty pak během příštího půldruha roku dorostou do velikosti „macků“, které bylo možno spatřit z hráze přehrady o výše zmíněném víkendu. 

Na hrázi i pod ní se sešlo bezpočet lidí z blízkého i dalekého okolí. Mnozí jen zvědavě přihlíželi, většinou si však přišli pro nějakou rybu. Ceny během výlovu byly luxusní: kapr za 65,- Kč, amur 70,- Kč, štika 160,- Kč a candát 200,- Kč – to všechno za kilogram živé váhy.

K dispozici bylo i malé občerstvení. V nejedné ruce některých z vymrzlých návštěvníků výlovu byl vidět kelímek s čajem, kávou či silnějším teplým nápojem, k dostání byly i klobásy.