ADVENT V NEPOMYŠLI

08.12.2012 12:00

 

Na zemi leží sníh. Sice jenom poprašek, přesto sníh. Ručička teploměru klesla na hranici mínus 8°C a svítí sluníčko. Unavené, mdlé, zimní. Nebe je modré jako šmolka, bez jediného mráčku.

 

 

Nepomyšl, sobota 8. prosince 2012

 

Údery zvonu kostela Sv. Mikuláše zahájily letošní, v pořadí již pátý Mikulášský jarmark tohoto městyse. Zahájen byl svatou mší, kterou ve svatostánku, na který čeká rekonstrukce, celebroval pomořanský děkan Alexander Siudzik.

 

Na náměstí se otevřel adventní jarmark a přicházeli první hosté. Těch se ve finále sešlo několik set. A připraven byl pro ně program skutečně bohatý.

 

V jeho rámci se Nepomyšl přenesla v toku času o bezmála stovku let nazpátek. Do doby C. K. Rakousko-Uherského mocnářství, a to prostřednictvím postavy Haškova Švejka, který do městyse dorazil. Tedy pana Přemysla Kubišty z plzeňského divadla PLUTO - Josef Švejk v jeho podání je excelentní, především díky jeho neuvěřitelné podobě s Ladovými obrázky.

Přemysl Kubišta se narodil 12. 12. 1955 v Praze asi 300 metrů od hospody U Kalicha.
 

Už v devíti letech nazpíval titulní roli v televizní inscenaci Brittenovy opery „Kominíček“ 
Vystudoval pěvecké oddělení Státní konzervatoře v Praze. Po svém působení v Armádním uměleckém souboru v Praze a v Symfonickém orchestru FOK s kterým koncertoval skoro po celé Evropě, nastoupil v roce 1985 jako sólista Zpěvohry do Národního divadla v Brně. 
Po dvou letech přijal angažmá v Divadle J.K.Tyla v Plzni. Kde jako sólista operety a opery působil 12 let. 

 

V roce 1999 byl společně s hercem Pavlem Kikinčukem spoluzakladatelem plzeňské profesionální scény malých forem Divadla PLUTO, kde se svojí ženou působí dodnes. 

 

Roku 2000 se na divadle poprvé s velkým úspěchem představil v roli „Dobrého vojáka Švejka“ Jako Švejk a s kapelou „C. K. ŠRAML“ vystupuje na koncertních pódií a festivalech nejen v Čechách ale i v zahraničí. 

 

S režisérem Zdeňkem Troškou v roce 2008 natočil filmovou pohádku „Nejkrásnější hádanka“ kde ztvárnil jednu z hlavních postav - roli Generála.

 

S manželkou hudebnicí a herečkou Jitkou Kubištovou nejen umělecky spolupracují, ale mají i dvě dcery. 

 

Josef Švejk pak společně se starostou městyse Josefem Lněníčkem a děkanem Alexanderem Siudzikem, to za zvuků fanfár doprovázených čestnou salvou, odhalil pamětní desku pod letos zrekonstruovanou sochou Sv. Mikuláše, patrona městyse. Socha byla v Nepomyšli vztyčena už roku 1907 a v jejím podstavci byly nalezeny dokumenty, které dnes analyzují archiváři. Původní deska pod sochou se nedochovala a jaký nesla nápis se neví – městys Nepomyšl tak na novou desku nechal vytesat vlastní text.

 

Poté se naplno rozjel program, s nímž přijel Švejk s doprovodnou skupinou C. K. Šraml. Hrálo se, zpívalo a soutěžilo. Nejprve byl starosta obce Josef Lněníček demokraticky panem Švejkem nominován do role vedoucího odpoledne (Herr Oberst…), aby v této funkci rozhodoval o všem podstatném, pak zaznělo několik písní z doby, která podle Švejka byla tou dobou, kdy se každého půl roku nestřídali ministři, kdy to prostě fungovalo…

 

Á propos: nedalo nám to nezeptat se, zda nikoli Švejk, ale jeho představitel Přemysl Kubišta je Švejkem jenom na pódiu, jestli jím dokáže být i v životě. Resume: „Bohužel,“ směje se herec z Plzně, „strašně bych to umět chtěl, ale neumím…“

 

Na pódiu v Nepomyšli byl však dokonalý. V mrazivém popoledni si ťuknul se starostou (panem Oberstem…) žejdlíkem piva, aby jeho obsah skončil během několika málo vteřin v jeho útrobách. Pan Lněníček se přitom téměř zakuckal a omluvil se všem těm, kdo mu v posledních komunálních volbách dali svůj hlas - s tím, že na tohle prostě nemá. Nakonec v průběhu celého odpoledne byl Švejkovi s to sekundovat pouze kovář, který se stal později vítězem divácké soutěže o nejrychleji vypitý půllitr. Když už jsme u soutěží – hrálo se o CD Josefa Švejka a C. K. Šramlu, o balíček připravený nepomyšelskou radnicí a řád „Moudrého ksichtu“. Tím Přemysl Kubišta alias Švejk dekoroval všechny ty z dospělých, kteří dokázali být hraví – takže například i jednoho z místních hasičů, jenž se hrdinně zúčastnil soutěže, kdo nejdéle udrží zvednutý sud piva.

Zbývá podotknout, že Josef Švejk v Nepomyšli nebavil toliko dospělé, ale měl připravený program i pro děti. Společně s nimi si zahrál pohádku, zazpíval koledy a rozdal také Mikulášskou nadílku.

 

Na náměstí městyse se představil v přestávce Švejkova vystoupení Petr Šušor – bubeník. Neskutečné… netušil jsem, že i koleda se dá zabubnovat… takže dá a nezní to vůbec špatně!

 

Petr Šušor je zkušený hudebník, aktivní perkusionista, zpěvák a tanečník je jedním z nejznámějších facilitátorů u nás. Pomocí různých technik dokáže vytvořit z účastníků úžasně znějící a navzájem ladící hudební těleso - a to i přesto, že se lidé neznají a nehrají na žádný hudební nástroj.

 

V minulosti pracoval s různými dětskými skupinami jako socioterapeut, vychovatel či vedoucí výtvarných dílen, věnoval se také problémové mládeži. V roce 2005 stál u zrodu The Music Fundation neboli nadačního fondu pro šíření aktivního provozování hudby. S ním pak uspořádal stovky skupinových bubnování, z nichž převážnou většinu také sám vedl.

 

V roce 2009 začal spolupracovat s KC Zahrada na nových projektech, v Centru Sámovka vede pravidelné pohybové a hudební dílny pro děti z Klokánku a od roku 2010 spolupracuje opět jako vynikající facilitátor se Vzdělávací institucí Serafin®.

 

Hudbu považuje za nejpřirozenější dorozumívací prostředek a je přesvědčen, že jí rozumí, cítí a může provozovat každý, komu bije srdce. Protože to je přece jen nejzákladnější rytmus, který v sobě máme doslova a do písmene opravdu všichni…

 

 

Během několika málo minut své produkce sešel z pódia a zařadil se mezi diváky. A spolupracovali s ním nejen nepomyšelské děti, ale i řada dospělých. Městys se doslova chvěl pod údery bubínků, bubnů, tamburín a já nevím, čeho všeho ještě, to nakonec v perfektním souzvuku.

 

Během odpoledne byl vyjma jarmarku připraven také doprovodný program. Jen stručně jmenuji možnost projet se na koni (u kostela) nebo si zájemci mohli vlastnoručně vyrobit pestrobarevnou svíci. Pokud se občerstvení týče, k mání byl vynikající guláš, klobásy a kromě čaje nebo kávy se v mrazivém dni mohli zájemci ohřát douškem svařeného vína či grogu. Místní restaurant pak byl otevřen už od dopoledních hodin.

 

 

Posledním účinkujícím dne byl pan Šimon Pečenka – ten je nepomyšelským znám, vystupoval u nich už v rámci oslav 600. výročí první písemné zmínky o obci Dvérce. Tentokrát přijel s repertoárem písní Waldemara Matušky.

 

Šimon Pečenka (vlastním jménem Zdeněk Haifler) se narodil 14. 06. 1977 v Mostě. Dětství podle vlastního vyjádření trávil v křivoklátských lesích mezi stromy, borůvčím a hříbky... jeho (vypráví:) „,velký' herecký talent se projevil již v útlém věku - přesněji v mateřské školce, kde jsem vytvořil nezapomenutelnou, výraznou, hlavní roli kohoutka v pohádce ,O kohoutkovi a slepičce'. Role to byla úžasná, lepší zatím nepřišla… ačkoliv jsem vůbec neslezl z jeviště, proležel jsem celé představení na zádech a hlavně - nemusel jsem se učit žádný text!“

 

Je vítězem českého kola soutěže o námět na film OSCAR JUNIOR (1992), o rok později se účastnil finále světového kola této soutěže v Itálii (Belluno). Je moderátorem TV R1, kde má vlastní pořad a redaktorem Crazy rádia. Zpívá, hraje, maluje, režíruje, píše texty písniček i scénáře, moderuje… „mluvím, kecám a žvaním,“ říká o sobě, „jen tanec po  mně , prosím , nechtějte…“

 

To už byl večer. Chvíle, kdy se nad Nepomyšl vznesly desítky balonků štěstí, kdy byl rozsvícen vánoční strom a kdy se nad náměstím rozzářil také ohňostroj.

 

Nabízím na tomto místě zhruba hodinový videozáznam z celé akce. DVD je pak k dispozici na radnici městyse.