HAVRANÍ STOPOU

22.05.2011 07:07

V sobotu 21. května 2011 se v Kryrech uskutečnil již 27. ročník pochodu Havraní stopou. Tento tradiční výšlap pořádá místní organizace Českého červeného kříže a v parném a prosluněném sobotním dopoledni přilákal letos 72 dětí i dospělých, což je v historii této akce patrně rekord.

Po deváté hodině ráno se účastníci pochodu začali scházet před budovou městského úřadu k prezentaci, aby v 9,30 provedl starosta Kryr Miroslav Brda 

symbolický výšlap. Trasa pochodu, pro letošek malinko pozměněná, vedla okolím města potažmo Schillerovy rozhledny a měřila něco málo přes deset kilometrů. 

Kolik přesně, na tom se nedokázali shodnout dost dobře ani organizátoři akce, kteří ji vytyčovali. Každopádně krepákové stužky vedly aktéry pochodu místy, kde se dalo jet i s kočárky – dětí do tří let věku se výšlapu účastnila totiž hned čtveřice a dlužno podotknout, že se tito prckové drželi neobyčejně statečně. Nejstarší účastnicí Havraní stopy pak byla paní Eva Šimáková, na níž v cíli kromě občerstvení čekal i půllitr se znakem Kryr. Byl-li naplněn také nějakým ušlechtilým mokem, o tom dosažitelné informační zdroje zarputile mlčí.

 

 

Po cestě pochodníci míjeli celkem osm kontrolních stanovišť a v jejím průběhu plnili i některé drobné úkoly.

 

 

Závěrečný výstup od kostela do areálu letního kina pak byl testem odolnosti a vůle a zdoláván byl s tichým klením… byla to ale poslední zkouška tohoto pochodu, s níž se účastníci museli vyrovnat. V letním kině je čekala zasloužená odměna ve formě občerstvení a drobných dárků, takže i ti nejmenší, z nichž někteří na Malé straně těsně před cílem žehrali na bolavé nožičky, na únavu zapomněli a s chutí se zakusovali do voňavých buřtů, které si opékali nad ohněm.