HOUBAŘI ODEMKLI LES

25.02.2018 20:27

 

Členové Mykologického kroužku Kryry, kteří se sešli v sobotu 24. 2. 2018 odpoledne v kryrské Sokolovně, zahájili na své první letošní schůzi novou houbařskou sezónu. 

 

Tentokrát čestný člen kroužku a starosta města Miroslav Brda pronesl tajemnou formuli a otočil klíčem, čímž pro rok 2018 odemkl les.

 

 

„Symbolickým otočením klíče odemykám les pro rok 2018,“ řekl, „Všem vám přeji, abyste měli plné košíky. Nejenom jeden, ale vždy, když půjdete do lesa.“

 

 

Mimochodem: onen klíč, jehož autorem je kovářský mistr a dlouholetý člen kroužku „Vilda“ Foltán, Miroslav Brda kryrským mykologům tak trochu závidí. Městský úřad sice podobným zařízením k symbolickému otevření všech úspěšně dokončených akcí ve městě disponuje, ale zdaleka ne takovým, jaký mají právě houbaři. Takové exempláře vykoval pan Foltán pouze tři: jeden zůstal doma, další dostali žatečtí houbaři a poslední putoval k mykologům do Mariánek.

 

 

Na první letošní schůzi byl vyhlášen i nejlepší houbař loňské sezóny, jímž se stal Jan Kneifel. Proběhla také tradiční degustace hub ve sladkokyselém nálevu. Tady šestičlenná komise ochutnala desítky vzorků, z nichž se hodnotilo v kategoriích jednotlivá houba a směs. V jednotlivé houbě komise přidělila nejvyšší počet bodů (27 b.) smrkovému hřibu Kamila Krause, v kategorii směsí však došlo ke kuriózní situaci, kdy dva vzorky byly hodnoceny naprosto shodně – 23 b. Dvě první místa nakonec přidělena nebyla, protože vedení kroužku přistoupilo k rafinovanému kroku: jmenovalo nezávislého arbitra, který v původní komisi neseděl – byl jím Václav Milota (v dobrém bylo řečeno, že „je z nás všech nejmlsnější…“), který po dlouhém váhání rozhodl ve prospěch paní Marie Filipové.

 

V rámci své první schůze popřáli kryrští houbaři také ženám k jejich svátku, Mezinárodnímu dni žen. Tentokrát nikoli kytičkou, jak vždy bývalo zvykem, ale sladkostí: skvostným větrníkem z místní cukrárny. Všem našim lepším polovičkám popřál Kamil Kraus, a to způsobem, který vyrazil dech. Šlo totiž o jeho entrée na pódium kulturáku, což byl výkon vrcholně sportovní a v jeho věku (více než 70 let…) tak neuvěřitelný, že mu se sporťáky TV NOVA dávám palec nahoru:

 

 

Připraveno bylo i pohoštění – krom párku s hořčicí se houbaři dočkali i vepřových hodů. Ty byly avizovány dopředu a konaly se díky zdařené akci z podzimu minulého roku, kdy naši mykologové na svou akci (šlo o zamykání lesa 19. 11. 2017) pozvali Annu Volínovou a Václava Žákovce a spolu s nimi i širokou kryrskou veřejnost, která za vystoupení oblíbené dvojice zaplatila symbolické (takže luxusní) vstupné. Tah mykologů vyšel, nějakou korunu díky tomu, že přišla víc než stovka lidí, vydělali a zabíjačka se tak stala realitou. Vepřových pochutin bylo dokonce tolik, že si domů každý odnesl i malou výslužku.

 

 

Zbývá dodat, že po celé odpoledne k tanci i poslechu vyhrával Jaroslav Tříska. Nálada byla prostě výjimečná a jediným stínem na celé akci byla poněkud nižší účast, než bývá zvykem. Dílem se o to postarala pravděpodobně chřipková epidemie, dílem naše hokejové utkání o bronz na zimní olympiádě.

 

Nabízíme malou FOTOGALERII a samozřejmě také krátké video: