JAK SE UDRŽUJE LES

07.10.2011 08:35

 

Na jaře tohoto roku jsme psali o výsadbě mladých stromků. Tím však péče o lesy, mimochodem Kryry jich mají ve svém vlastnictví nějakých 250 hektarů, nekončí. Především mladý les je totiž potřeba hýčkat, opečovávat jej.

Starají se o to zaměstnanci městského úřadu, kteří z čerstvě osázených pasek vyžínají trávu a prořezávají porost. Odborně se tomu říká upravovat půdní a klimatické poměry uvnitř porostu. Smyslem tohoto konání je přednostní odstraňování nežádoucích druhů dřevin, stromů geneticky nevhodných a nemocných. Takový zásah je veden snahou uvolnit nejkvalitnější jedince dřevin, přičemž se u těchto stromů očekává tzv. světlostní přírůst. Rozvolněním zápoje se mění i porostní klima – zvyšuje se přísun srážek a tepla k lesní půdě, dochází k příznivým změnám ve vrstvě povrchového humusu. „Nové stromky prostě potřebují dýchat,“ dodává Josef Kolář z MěÚ Kryry.

Práce je to nekonečná – na jedné pasece skončíte, abyste na druhé mohli začít… a pracovníci městského úřadu jí provádějí po většinu roku. Je to práce, jejíž výsledky nejsou de facto vidět, zhodnotí se až za desítky let. Je to investice do budoucnosti města, do jeho krásných a zdravých – příštích – lesů.