JOSEFOVSKÁ ZÁBAVA

09.04.2016 06:19

Na Svatého Josefa, tedy v sobotu 19. 3. 2016, přišlo do kryrské Sokolovny pogratulovat a oslavit se všemi Pepíky jejich svátek bezmála sto padesát lidí.

 

 

Mimochodem – víte, že Josef je biblické jméno hebrejského původu? Vykládá se jako „on“ (bůh) přidá nebo rozhojní; jako „přidávající“, popř. „ať přidá“. Je často užíváno v podstatě po celém světě (např. angl. Joseph, it. Giuseppe, špan. José, arabsky Jusuf – atd.) a že domácká podoba Pepík je z italštiny (dom. podoba Beppe) a do Čech se dostala z Vídně. U nás se jméno hojně používá od 18. století a stále platí za nejoblíbenější.

 

Slavící Pepíky vítal u vchodu do kulturáku Petr Ulke, který letošní zábavu organizoval. Vstupné měli tento den zdarma, a tak se ti, které Petr osobně neznal, hrdě prokazovali občanskými průkazy. Přitom ani cena běžných vstupenek nebyla nikterak likvidační, osmdesát korun bylo luxusních. Na stolech bylo připraveno drobné pohoštění ve formě oříšků nebo smažených brambůrků.

 

 

K tanci i poslechu vyhrávala skupina Elements – a to tak, že dobře. Krátce po zahájení zábavy „vytáhla“ na parket první pár a tančících s postupem času přibývalo. V Sokolovně narváno nebylo, prostě šlo o milou a příjemnou akci.