KAŠNA - SEDMÝ DEN

25.04.2012 05:22

 

Svátky dobré nálady se kvapem blíží. Náměstí Čsl. armády v Kryrech je doposud stále staveništěm, avšak k neděli 29. dubna 2012 bude, pevně tomu věřím, připraveno.

Genesis, 1. kapitola (úryvek):

„Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi.
Země pak byla nesličná a pustá, a tma byla nad propastí, a Duch Boží vznášel se nad vodami.
I řekl Bůh: Budiž světlo! I bylo světlo.
A viděl Bůh světlo, že bylo dobré; i oddělil Bůh světlo od tmy.
A nazval Bůh světlo dnem, a tmu nazval nocí. I byl večer a bylo jitro, den první.“

Trvalo-li Bohu stvoření světa sedm dní, pak tento rekord kryrští v souvislosti se svou novou kašnou nejenom že nepředstihnou, ale ani nevyrovnají. Chybí jim schopnost konat zázraky a na místo toho, aby po vzoru Stvořitele jen řekli „Budiž světlo!“ – a bylo světlo, museli přiložit ruku k dílu a něco pro to udělat.

Odpočíval-li Bůh sedmý den, pak v Kryrech se na náměstí pracovalo: kašna se sice tento den nezvedla o jediný centimetr, spíš se na ní dělaly jenom nutné dodělávky a přípravné práce pro montáž osvětlení, nicméně zmínil-li jsem se v úterý o reflektorech mimo kašnu, v novém zadláždění – a bude jich kolem fontány celkem šest - pak elektrikáři MÚ natáhli v úterý 24. 4. 2012 potřebné kabely a připravili se tak k instalaci těchto reflektorů.

Asi nejviditelnější pokrok zaznamenalo výše zmíněné zadláždění. V současné chvíli je položena zhruba polovina z jeho celkové budoucí plochy.