KOLEŠOV OSLAVIL 700. NAROZENINY

14.07.2019 07:36

 

 

 

První písemná zmínka o středočeské obci Kolešov pochází z roku 1319. Úctyhodných 700 let si tak tady na sklonku června připomněli nejen místní obyvatelé, ale i ti, kteří mají k této nevelké vsi nějakou vazbu, vztah. A sešlo se jich požehnaně: střízlivé odhady hovoří o třech stovkách návštěvníků, já jich v jednu chvíli odpoledne napočítal dokonce víc. Ať už tu ale lidí bylo ve skutečnosti kolik chtělo, já si takovou účast – a že jsem toho v Kolešově zažil opravdu dost – prostě nepamatuju.

 

 

V sobotu 29. června se kolešovská náves oděla do slavnostního hávu.  Prostor mezi hasičskou zbrojnicí a bývalou ubytovnou rozkvetl stánky s občerstvením nebo hračkami, instalovány tu byly i pouťové atrakce a dorazilo také mobilní pódium. A samozřejmě zastíněné stolky a lavice, které návštěvníky oslav zvaly k posezení.

 

 

 

 

 

Krátce po třinácté hodině byl zahájen oficiální program. Slavnosti krátkým projevem zahájil starosta obce Milan Grund a po něm se pak jako první na pódiu představilo místní hudební těleso, tedy country kapela Wotazník.

 

 

Ve tři hodiny zpestřily kolešovské oslavy svými vystoupeními kryrské mažoretky. Jejich soubory Cherrios, Pink Ladies i Neon Stars se prezentovaly sestavami, jimiž na jaře tohoto roku bodovaly v mnoha soutěžích, z nichž si odvezly celou řadu ocenění, často těch nejvyšších.

 

 

 

 

 

 

Po nich se před pódiem představil patrně jediný kolešovský sportovní klub – Outlaw Shotokan. Ve zhruba půlhodinovém vstupu předvedli jeho karatisté hostům oslav něco ze svého umění, s nímž, podobně jako kryrské mažoretky, se nikoli neúspěšně účastní mnoha soutěží.

 

 

 

 

Následovalo vystoupení skupiny Klasickej postup z Brandýsa nad Labem. Žádní „čučkaři“: nakonec vystupovali už jako předkapela skupiny Olympic nebo si zahráli na společných koncertech s Michalem Hrůzou, Kamilem Střihavkou, Anetou Langerovou, nebo Vojtou Dykem. Hrají líbivý, skoro něžný bigbít. Kromě vlastních skladeb v Kolešově vystřihli v drobet upravené podobě i několik převzatých věcí, což byly svého času „pecky“ naší populární muziky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolešovští dobrovolní hasiči zatím pro děti připravili oblíbenou kratochvíli, totiž pěnu. Ze začátku to sice vypadalo trochu beznadějně, technika ne a ne poslechnout, nicméně po drobných peripetiích se dobrá věc podařila a děti o svou oblíbenou atrakci nepřišly.

 

 

 

 

 

 

 

 

Od sedmé večerní pak dlouho do noci vyhrávala na kolešovské návsi skupina Index. Tu již v sedmdesátých letech minulého století založili spolužáci z devátého ročníku ZDŠ Nučice s cílem hrát na tancovačkách a plesech, tedy výlučně převzatou tvorbu. „Naše kapela je tak stará,“ smějí se členové tohoto uskupení, „že se stala vlastním revivalem.“ A hraje dnes i vlastní věci.

 

 

Co dodat? Kolešov dostal k svým kulatým narozeninám pěkný dárek i od Svatého Petra: totiž nádherné počasí. Že se organizátorům těchto kulatin povedlo doslova z ničeho vykutat maximum. Uspořádali sice skromnou, ale skutečně důstojnou oslavu svého významného výročí. Je tak myslím si škoda, že se akci vyhnul jakýkoli zájem ze strany oficiálních médií a že pogratulovat (snad kromě dvou výjimek) nedorazil nikdo z představitelů okolních obcí.

 

FOTOGALERIE