KOLEŠOVSKÝ KAČÁK

08.05.2012 07:14

V neděli 6. 5. 2012 byly na nádrži uprostřed obce odstartovány rybářské závody „Kolešovský Kačák“. Na zdejší vodě nejde zdaleka o první sportovní klání tohoto druhu, zažila jich v minulosti již několik, jen se těch minulých přítomný starosta Kolešova Václav Porazík ne a ne dopočítat.

Závody připravil, letos tuším podruhé v jejich historii, pan František Velinger. Startovné bylo sice poněkud vyšší, než bývá u podobných soutěží v okolí zvykem (400,- Kč), tomu však odpovídaly připravené ceny (navigace, kotoučová pila nebo například hodinky) a voda, která byla s to nabídnout tomu odpovídající množství ryb. Nakonec během šesti hodin, po které se v Kolešově soutěžilo, nachytalo 34 rybářů v součtu 86 m ryb! Ponejvíce kaprů, karasů nebo okounů, přičemž dílkově rekordním úlovkem byl amur o délce 71 cm (František Velinger).

Soutěžilo se dvoukolově na vodní ploše rozdělené do šesti sektorů. Znalci místní vody mi vysvětlili, že při krajích nádrže je ryb více a tedy úlovky jsou tu bohatší než třeba ve středu rybníku. Závodily tak proti sobě šestice rybářů, z nichž v každém kole bylo stanoveno pořadí a to bylo obodováno – ve finále se sčítaly dosažené body, nikoli množství a délka úlovku – tyto veličiny se pak braly v úvahu až při rovnosti bodů.

„Takhle nastavený systém hodnocení je nepoměrně objektivnější než jen měření a sčítání velikosti ryb,“ řekl organizátor soutěže František Velinger. „To pak není o ničem jiném, než o náhodě, jak dobré místo si rybář na začátku závodů vylosuje.“

S průběhem závodů byl hlavní organizátor akce spokojen. „Máme ideální počasí,“ říkal. Bylo pod mrakem, ani vedro, ani zima. Chválil však den před večerem, protože odpoledne začalo pršet – naštěstí pět minut před koncem závodů. Při vyhlašování výsledků pak už lilo doslova jako z konve, to však dobrou náladu nemohlo pokazit. Tím spíš, že o narušení stereotypu se v průběhu soutěže postaral jeden z rybářů, který své úlovky hledal nikoli pod vodní hladinou, ale vysoko nad ní v korunách stromu v zahradě za sebou nebo jiný, který se po skončení závodů vnořil do kolešovského Kačáku, aby se pokusil nalézt ztracený podběrák. Pokud jsou mé informace přesné, pak voda byla údajně teplá, jenom ten utopený podběrák nenašel.

Největší rybou ulovenou během závodů, jak už jsem zmínil výše, byl amur měřící 71 cm. Více jak sedm minut s ním bojoval právě organizátor soutěže František Velinger.

V závodech pak zvítězil pan Vrána, který byl v obou kolech ve svých sektorech nejúspěšnější a nachytal ryby v úctyhodné délce 663 cm. Druhý pan Bartoš vyhrál ve svých sektorech také obě kola, nicméně nalovil ryb o celkovém součtu velikostí o více jak metr menším. Třetím nejlepším byl pan Edl, který v jednom z kol vyhrál, ve druhém byl druhý. Celkové výsledky závodu naleznete ZDE, jen prosím o shovívavost, neboť listina, kterou tímto uvádím, prošla celým turnajem a závěrečnou průtrží mračen, proto vypadá tak, jak vypadá.