KONFERENCE ČESKÉHO SVAZU ŽEN

15.04.2012 08:49

 

Jen necelou padesátku žen přivítaly v sále kryrského kulturního domu organizátorky Konference ČSŽ. Z vroutecké a holedečské organizace se totiž členky omluvily a v sobotu 14. dubna 2012 do Kryr nepřijely. Poloprázdný sál sokolovny tak mohl přivítat pouze zástupkyně ze Staňkovic a Kryr.

Na samý úvod konference o čtvrté odpolední vystoupily naše mažoretky Perličky. Poprvé se veřejnosti představily s novou skladbou a poprvé i v nových kostýmech. Absolvovaly tak jakousi generálku před Svátky dobré nálady – líbily se a sklidily zasloužený potlesk.

Poté se schůzovalo. Nejprve s krátkou zprávou vystoupily zástupkyně Kryr a Staňkovic. Pak hodně hovořila a vysvětlovala paní Květa Rybárová, šéfová ČSŽ Ústeckého kraje. Mluvila – to mimo jiné - o členských příspěvcích (ty mimochodem činí 20,- Kč za rok, což je patrně nejnižší organizační příspěvek u nás) nebo o možnostech získat pro práci svazu dotační tituly.

Pak se volily delegátky na vrcholové akce ČSŽ. Trapas – hovořit totiž tady o volbě nelze ani s notnou dávkou nadsázky. Ženy ze zúčastněných organizací se do toho BÝT DELEGOVÁNY nehrnuly ani náhodou, a když už shromáždění někoho ze svých řad navrhlo, neobešlo se to bez povzdechu a poznámky „Tak já se tedy obětuji…“

„Nerozumím tomu,“ reagovala na mou otázku, zda je takový přístup běžný i v jiných organizacích v republice, Květa Rybárová (na snímku vlevo), „tohle je specialita Ústeckého nebo třeba Libereckého kraje. Připadá mi to zvláštní tím spíš, že naše ženy jsou přitom velice aktivní – kryrská organizace je toho zářným příkladem. Jen svou práci málo prodávají navenek, mimo svůj region.“

Nakonec ani kryrská sobotní konference nebyla jen o schůzování. O kulturní vložce zprostředkované skupinou mažoretek Perličky jsem psal v úvodu. Nebyla to odpoledne jediná. Představily se také členky souboru osvědčené Recesse a půl hodiny po nich vystoupily i ženy ze Staňkovic (Stankoholky) s milou a vtipnou taneční skečí.

K tanci a poslechu pak celou druhou polovinu odpoledne vyhrával Iša Barák.

Připraveno bylo drobné pohoštění, káva nebo sklenička vína.