KRYRSKÁ ZIMNÍ ROZHLEDNA ... objektivem fotografů

28.04.2011 05:40


V pondělí 11. dubna bylo v programu KŠK Kryry vyhodnocení fotografické soutěže vyhlášené v prosinci 2010 „O zimní kryrskou rozhlednu“. Členové KŠK a přizvaní další hosté do poroty (celkem devítičlenná) si byli dobře vědomi úskalí v zadání soutěže. V případě rozhledny se totiž jedná o statický objekt, takže při dnešních vpravdě dokonalých fotografických aparátech se u této krásné „kryrské modelky“ dosti obtížně rozlišovat jemné rozdíly v kompozici, také fotografům dobře známém „zlatém řezu“, nezastupitelnou roli zde hraje rovněž „světlo“, denní či noční doba záběru, atd. atd., v neposlední řadě nápad a štěstí. Rozeznejte rozdíly a posuďte, když oddělíte-li sólově každý snímek, zdá se pěkný.

Sešlo se jich sedmnáct od sedmi autorů (každý mohl odevzdat tři fotografie a většina této možnosti využila). Opět se ukázalo, že na Kryrsku žijí šikovní, tvůrčí občané ovládající bezvadně hobby-fotografování. V kolekci nebyla vyloženě slabá díla, názory porotců se různily, takže při vyhodnocování panovalo značné napětí. Autoři byli přísně utajeni, až do momentu součtu a vyhlášení pořadí. Protokoly hlasování jednotlivých porotců jsou uloženy v archívu KŠK na Městském úřadě Kryry.

Ještě než čtenáře seznámím s výsledky, zmíním se o autorech, jelikož budeme zveřejňovat pořadí jen na prvních třech místech. Rozhodně nezklamal zkušený fotograf ing. Vladimír Nesvadba PhD., který má v domácím depozitu již stovky snímků z cest po celém světě. Také fotografie jeho manželky Štěpánky Nesvadbové měly a mají vždy úroveň (vzpomeňme například její nádherné fotografie na zadní straně obálky publikace o Kryrech). Noční perlu, zajímavou fotografii nočního slavnostního osvětlení rozhledny zaslal Bc. Marek Sláma. Hovořit o Mgr. Miroslavu Štorchovi klidně můžeme, má totiž na svém kontě mnoho fotografií publikovaných již v našich i celostátních novinách. Objevuje krásy Kryrska, také se díky němu šířil dokumentační archiv základní školy a právě vloni byl jeho snímek kryrského betlému na úspěšné pohlednici PF 2011. Letos získal jednu ze zvláštních cen poroty – záběr zasněžené cesty a rozhledny, do něhož vložil ještě celkový pohled na Kryry. Mě osobně oslovil umělecký záběr od paty rozhledny k vrcholu s biblickým křížem v popředí, větvemi, zimou a průhledem na oblohu. Jeden z řady bez vavřínů, byť má velký emocionální obsah. Takových ale byla celá řada. Autorem zmíněné fotografie bylo – obrazně řečeno – mládí rodiny Touškových z Kryr: syn Michal. Mohu ho však potěšit, protože výrazně zabodoval a získal zvláštní cenu poroty za zimní scenérii, kde je noční náměstí s vánočním stromem, zasněžené Kryry v malebném osvětlení a – jak bylo v propozicích soutěže – nechybí zde rozhledna. Sice v dálce, ale třemi slovy lze o snímku říci: krása, atmosféra, vánoce. Tím čtenářům zároveň prozrazuji, co bude na PF 2012, pohlednici k zakoupení na sklonku roku v Kryrech jako originální kryrské přání (výtěžek z prodeje bude věnován opět základní škole). Celkové vítězství přiklepla porota opět Touškovým. Těsně získal první místo otec Miroslav Toušek se záběrem na zasněžené valy bývalého Kozihradu a na nich čnící zasněženou rozhlednu obklopenou mraky ztěžkalými sněhem plujícími na modré obloze. Zaslouženě. Překvapením byly technicky dokonalé fotografie pana Jana Kneifla, který za pěkné kompozice získal nejen druhé, ale také třetí místo!

Vyhráli vlastně všichni, neboť se zúčastnili olympijsky a dali městu svůj příspěvek: vyjádřili krásu našeho Kryrska. Všechny fotografie se pokusíme vystavit při S VÁTKU DOBRÉ NÁLADY v neděli 1. 5. 2011 dopoledne a v programu předá starosta našeho města upomínkové ceny všem účastníkům soutěže, pak také těm, jejichž fotografie byly vyhodnoceny na prvním až třetím místě, včetně zvláštních cen poroty.

Soutěž se nesporně vydařila a již nyní přemýšlíme, jaké téma zvolíme pro následující rok. Rekapitulace výsledků:

Kryrská rozhledna zima 2011:

1.       místo: Miroslav Toušek, Kryry

2.       místo: Jan Kneifl, Kryry

3.       místo: Jan Kneifl, Kryry

Zvláštní ceny poroty:

Michal Toušek, Kryry-fotografie vybrána k publikování jako pohlednice

Mgr. Miroslav Štorch, Kryry

 

 

Mgr. Kamil Kraus, předseda KŠK MěÚ Kryry