KRYRSKÝ ADVENT

06.11.2011 17:22

Vánoce jsou za dveřmi. To je fakt zřejmý nejen z pohledu do kalendáře, ale valící se na nás čím dál častěji z televizních reklam nebo oslovující nás z nabídky obchodů. V Kryrech jsou Vánoce a adventní čas spojeny podobně jako v mnoha jiných městech republiky s rozsvěcením vánočního stromku.

Tento rok bude kryrský advent zahájen v sobotu 3. prosince. 

Na organizaci této slavnosti se tentokrát vedle MÚ bude podílet i sdružení RestArt, které připravilo pro náměstí Československé armády Adventní jarmark, který své stánky otevře již v 10,00 hodin. Co nabídne? Samozřejmě prodej tradičního vánočního zboží. V jeho rámci proběhne také „dražba“ perníčků s vánočními motivy. Při vzpomínce na rozsvěcení stromku v Kryrech z roku 2010, kdy rtuť teploměru klesla na vražedných 18°C pod nulou, budou nezbytnou součástí slavností zahájení adventu i stánky s občerstvením, ve kterých pořídíme „ohřívadla“ v podobě punče, grogu, svařáku nebo jen obyčejné kávy a čaje, přičemž nebudou chybět ani oblíbené grilované klobásy.

Hlavní program vypukne o třetí hodině po poledni. Za doprovodu slavnostních fanfár pozounového kvarteta BRASS COLEGIUM z Mostu (tito „trubadúři“ vystoupili v Kryrech i v rámci Svátků dobré nálady 1. května 2011…) jej zahájí starosta města Miroslav Brda a celým odpolednem bude obyvatele i návštěvníky Kryr tradičně provázet Mgr. Kamil Kraus.

Deset minut před půl čtvrtou vystoupí žáci první až čtvrté třídy naší základní školy s vánočními koledami, v 15,35 hodin pak taneční klub z Podbořan POWER OF DANCE. V 15,50 si vyslechneme melodie v podání pěveckého sboru KVÍTEK z Loun a v 16,20 se představí dívčí smyčcové trio STRING LADIES, které představí některé tradiční vánoční skladby v energických aranžích.

Děti jsou na zahájení adventu zvány, aby dorazily v ježíškovských, mikulášských nebo andělských či čertovských kostýmech. Pro všechny, které tak učiní, je připraven adventní kalendář – ten by si měly převzít o půl páté.

Čtvrt hodiny na to vyrazí od místní fary průvod místních dětí a našeho zbrusu nového faráře, otce Josefa Hurta – i letos se tak dočkáme božího požehnání adventnímu času. Vánoční strom před radnicí se rozsvítí v 17,00 hodin, aby pět minut na to vzlétly k obloze nad městem létající lampióny přání.

Přichystáno má být i malé překvapení.

Vánoční jarmark bude ukončen v půl šesté večer.