KRYRY A ZUMBA

25.05.2011 08:12

 

 

Zumba, to je fenomén dnešní doby. Kam se podíváš, zumba, zumba a zas a znovu a jenom zumba… Dospěla i do Kryr. Co je ale ZUMBA? Proč si získala tak neuvěřitelnou popularitu?

Slovo zumba lze volně přeložit jako rychlé pohyby a hodně zábavy. Jde o „aerobikový“ tanec používající tanečních kroků salsy, merengue, flamenca a samby. V neposlední řadě byl také zařazen hip hop a jiné tance.

 „Zumba® fitness,“ píše se na stránkách české Wikipedie, „je disciplína na pomezí sportu a tance, mohou ji provozovat jen instruktoři s platnou licencí od společnosti Zumba Fitness LLC. Zumba je první disciplína ve fitness centrech, která je skutečně veselá a zábavná, bourá zápolení s vůlí známou z tradičních sportů. Kvalitně vedená lekce Zumby je prospěšná nejen tělu, ale výrazně ovlivňuje i psychiku, cvičenci zažívají endorfinové opojení. Je typická svou hravostí, chorografie reagují velmi precizně na hudbu. S novou hudební pasáží se objevuje nový pohyb, taneční krok. Zumba tak baví stejně jako zábava, kterou znáte z tanečních setkání nebo večírků. Proto přivádí tisíce nových příchozích do sportovišť a fitness center.“

Zakladatelem Zumby a ředitelem národního Master trenérského týmu je Kolumbijec Alberto Beto Peréz, choreograf (pracuje např. pro Shakiru) a profesionální tanečník. Na Zumbu přišel údajně úplnou náhodou: jel na aerobikovou hodinu, kterou zastupoval, aby posléze zjistil, že si zapomněl doma kazety s hudbou. Z nouze tedy učinil ctnost, zaimprovizoval a z auta vytáhl nahrávky své oblíbené latinskoamerické muziky. Hodinu odcvičil s tou – lidé byli nadšeni a zakrátko se tento styl hodin stal nejoblíbenějším v celé Kolumbii.

Beto pak v roce 1999 přijel do Miami na Floridě, kde se setkal se dvěma mladými kolumbijskými podnikateli; ti ho přesvědčili, aby svou „fitness filozofii“ začal šířit po celém světě. Do roku 2008 tak Zumba měla více jak dvacet tisícovek certifikovaných instruktorů a prodalo se přes tři milióny DVD. V nedávné době pak Beto přidal do svých fitness cvičení i jinou hudbu – trochu country, funku nebo rockn rollu. Navíc i doplňující produkty: začal vyučovat hodiny pro úplné začátečníky, kteří předtím nikdy necvičili, také pro aktivní starší lidi nebo pro ty, kdo mají nějaké fyzické omezení (Zumba Gold). Rovněž byl vytvořen i speciální program pro děti (Zumbatomic) – s malými dětmi nelze totiž cvičit všechny cviky stejně jako s dospělými. Je o cvičení a zároveň o zábavě.

Zumba nemá pokročilostní úrovně. Dle originálního kurzu není ve formě kurzů - jsou provozovány otevřené hodiny (openclass). Srovnáme-li Zumbu s aerobikem, pak má společný pouze vztah a roli instruktora vůči cvičícím v sále: aerobik potřebuje mikroport, s jehož pomocí instruktor dává pokyny, napravuje držení těla. Zumba inspirovaná tancem příchozí tímto nestresuje, cvičenec dělá jen to, co sám zvládne motoricky. Hlavní slovo má hudba - účastníci lekce se řídí jejími změnami v konkrétní skladbě. Prvky, kroky aerobiku se v Zumbě absolutně nepoužívají - výjimkou je warm-up, kde se používá několik triviálních základních kroků aerobiku, kde nehrozí žádné poškození těla. Díky používání prvků z tradičních latinskoamerických tanců se výrazně posiluje hluboký stabilizační systém páteře, který klasický aerobik poněkud opomíjí.

V Kryrech se na cvičení Zumby schází pravidelně desítky dívek a žen. „Proč vy a Zumba,“ zeptal jsem se učitelky 1. třídy naší základní školy Lenky Svídové, která si po skončené hodině utírala potem zbrocené čelo. Smála se: „Tančila jsem od mala…“ A prozradila na sebe ještě tolik, že má ráda jakýkoli tanec. Zděšeně jsem se rozhlédl kolem sebe po všech těch upocených trikotech a cvičenkách lapajících po dechu. Neškodí to? Nemůže to ublížit? Osobně bych vypustil duši po třech minutách takto intenzivního pohybu, přičemž kryrské ženy zvládly bez zjevné újmy více než dvacetinásobek. „Určitě to neškodí,“ smála se Lenka Svídová, „prospívá…“

Zumba je totiž intervalový aerobní trénink. Instruktor v něm střídá pomalé a rychlé skladby, čímž se velmi efektivně spaluje tuk. Při jedné lekci dokážou cvičící odbourat 300 – 1000 kcal. Tepová frekvence se po dobu tréninku udržuje v aerobní zóně, zvyšuje se a klesá s měnící se skladbou.

Prospívá? Samozřejmě o tom nepochybuje instruktorka Eva Hurtová. „Mezi lidmi ty pochybnosti ale byly,“ připouští. Zumbu cvičí zhruba dva roky a když na Podbořansku uspořádala svou první hodinu, nepřišel nikdo. To se však velmi brzy změnilo a dnes není výjimkou, když má v sále bezmála stovku lidí.

Ještě jednou jsem se rozhlédl sálem – byl jsem tu jediný muž. „Je Zumba vhodná také pro chlapy?“ zeptal jsem se. „Určitě,“ neváhala s odpovědí Eva Hurtová. „Například v Žatci mi čtyři, pět mužů hodiny pravidelně navštěvuje.“  Cvičení pro ženy a muže se od sebe prý ale může trošičku lišit: „Pro ženy mám ty lekce o poznání vlnivější, tanečnější, u chlapů jsou hodiny více stylové, stavěné na posilování.“   

Naposledy jsem se zadíval na parket sokolovny. Oči se mi zastavily u paní Olgy Krupičkové, kterou jsem dopoledne viděl rozhánět se s řeznickou sekerou v kryrské masně. Pro tu je Zumba, jak se dovídám, odpočinek, relax. „Chcete mi tvrdit,“ nevěřím vlastním uším, „že odpočíváte tím, že tady hodinu dřete, až se z vás lije pot?“

„Určitě,“ směje se paní Olga, „je to něco jiného než v práci nebo než doma. A nesmíte se na to přece dívat jen jako na dřinu. Zumba je pohyb, je to krásná muzika, prostě mě to baví.“

A o to asi jde především. Zumba je neoddiskutovatelně – prioritně - prostředkem ku zbavení se přebytečných dekagramů. Její popularita pak patrně spočívá především v tom, že se tak nemusí nutně dít jen prostřednictvím tupé dřiny v posilovně. „Přijďte se ale podívat sami,“ zve na závěr paní Eva Hurtová, která tvrdí, že i když se o Zumbě dá vyprávět celé hodiny, nad osobní zkušenost není. Já dodávám, že v Kryrech je „taková zkušenost“ k mání i za velice rozumnou cenu - jestli na hodinu Zumby totiž zajdete třeba v Praze, zaplatíte často trojnásobek sazby, za kterou ji pořídíte tady.

Není toho moc, co by se dalo dodat. Snad jen adresa internetových stránek TK Dance Art Podbořany, ze kterých se dovíte například i to, že Eva Hurtová s manželem pořádá pro vyznavače Zumby také dovolenou v Itálii. K té mi Olga Krupičková prozradila, že se na jih Evropy chystá a těší. Ona konkrétně pojede bez manžela, s dětmi. „Takže taková Expedice Apalucha?“ vzpomněl jsem si na film „S tebou mě baví svět“.

Doslova. I o děti se prý s kamarádkou Martinou v Bibione podělí…