MAŠKARNÍ PLES

20.02.2012 05:31

 

Jestliže 11. 2. 2012 přineslo Kryrům 1. REPREZENTAČNÍ PODNIKATELSKÝ PLES sdružení RestArt a vepsalo mu do podtitulu heslo „KDYŽ KRYRY TANČÍ“, pak o týden později se místní maškarní bál stal místem, kde se Kryry bavily.

Ve 20,00 hodin se v sálu sokolovny začali scházet účastníci plesu, který měl být - a byl - maškarním. Tedy taškařicí, veselicí, legrací a srandou.

Akci uspořádalo nově vzniklé občanské sdružení „Zdravotní klub Kryry“. To se zrodilo s prvním letošním dnem a není o ničem jiném, než že se kryrští členové Českého červeného kříže rozhodli neplatit dále přemrštěné poplatky do centrální kasy této organizace, aniž ta je jim schopna odvádět adekvátní náhradu. „V současné době je nás kolem sta deseti,“ připomněla Pavlína Wiedová, jednatelka sdružení, „personálně jsme tedy totožní s někdejší místní organizací červeného kříže.“

K hudbě i poslechu po celý večer vyhrávalo uskupení Ametyst z Chomutova. V předsálí sokolovny hosty, ať už ty v maskách nebo bez nich, vítal stylově zdravotní tým organizátorů, kteří tu byli v uniformách zdravotních sestřiček a lékařů. Masek pak bylo nepřeberně – všedních i nevšedních - a velmi často tak kvalitních, že přítomní nebyli schopni k jednotlivým figurám přiřadit konkrétní osobu.

Kdo by například hledal pod takovou normální rodinkou Simpsonových Olinu Krupičkovou, Martinu Rubášovou, Lenku Motlovou, Annu Semerádovou, Vendulu Koreckou nebo Irmu Chramostovou?

Já ani náhodou!

Nebo pod krunýři želvích ninjů Táňů a Petra Starého a Zuzanu s Tomášem Příhodovic?

Málokdo... dokonce vím i to, že se o tom, kdo nakonec u poroty bálu zabodoval především, po plese vesele spekulovalo a zcela jasno nebylo ani těm, kdo se bálu osobně zúčastnili ještě v pondělí!

Dvacet minut před půlnocí, do té doby se všichni bavili především tancem, pak všechny masky defilovaly sálem, aby poté byly vyhlášeny nejlepší z nich. Vítězem se nakonec (Pavlína Wiedová: „A bylo to nemírně těžké…“) stala kolektivní maska želvích ninjů. Vyhráli ale všichni, kdo si dali tu práci a nějakou masku si připravili. Často to byly určitě hodiny práce, přičemž většinou šlo hlavně o nápad a samovýrobu. Snad (a naštěstí…) i proto, že v Kryrech doposud žádná půjčovna kostýmů nefunguje.

Nejenom mne, to bez ohledu na oficiální výsledky, potom zaujala maska dvou bezdomovců. Prudce, až syrově aktuální… tito kryrští houmlíci rozbili svůj stan v předsálí sokolovny, odkud se po první tři hodiny plesu v podstatě nepohnuli, sugestivně odsud „otravovali“ ostatní a úspěšně somrovali. A že toho nevyžebrali zrovna málo.

Rozebrána byla i bohatá tombola. V ní bylo 260 cen. Vzhledem k tomu, že lístků do tomboly se prodala rovná tisícovka, vyhrával každý čtvrtý z nich.

Celý tento vydařený večer, a to až do časných ranních hodin nedělního dne, patřil dobré zábavě a křepčení na parketu. K vidění byly občas až neuvěřitelné taneční prvky a kreace, které často hraničily se sebezničením, zraněním zkrátka osobní destrukcí.

Kryry se prostě v noci ze soboty na neděli 18. a 19. února, jak už bylo napsáno v úvodu, bavily. Skvostně. Občanské sdružení Zdravotní klub Kryry se při organizaci této akce obešlo bez dotace Městského úřadu Kryry (s penězi města se počítá na jiné akce, které dřívější organizace ČČK svým spoluobčanům připraví) a organizátoři tohoto bálu i touto cestou děkují ústy své jednatelky Pavlíny Wiedové všem sponzorům, díky kterým se mohl ples uskutečnit.

   

Želví ninjové - 1. místo: Táňa a Petr Starý a Zuzana a Tomáš Příhoda

(...neptejte se mě, kdo je kdo a kde...)