MÁTE SLOVO S DUŠANEM KRIVSKÝM

15.01.2019 10:04

 

Ve čtvrtek 10. ledna 2019 odvysílala Česká televize další díl pořadu Michaely Jílkové „Máte slovo“. Jeho tématem bylo rozdělení Československa v roce 1993 a hostem diskuse byl mimo herce Andreje Hryce, exnáměstka někdejšího federálního ministra zahraničí Alexandra Vondry, předsedy Česko-slovenské komise historiků Jana Rychlíka, dramatika a režiséra Blaho Uhlára, obyvatele Chebu Ivana Korandy i čestný občan Kryr Dušan Krivský.

 

 

Tedy pět hostů, kteří s rozdělením Československa problém neměli a nemají proti samojedinému Dušanovi, který se s tímto faktem podle jeho vlastních slov nikdy nesmíří.

 

Není tak divu, že se dr. Krivskému do této debaty moc nechtělo. Mluvil jsem s ním krátce tři, čtyři dny před přímým přenosem pořadu. Uklidňoval jsem ho, že Michaela Jílková, ať proti ní má kdokoli cokoli, je chytrá dáma, která do svých pořadů chodí perfektně připravená a navíc je jedna z mála v České televizi, která je nestranná. „No právě,“ odtušil Dušan, „já bych potřeboval, aby nestranná nebyla, naopak aby stranila výhradně mně!“

 

MÁTE SLOVO S MICHAELOU JÍLKOVOU

(Dušan Krivský v pořadu ČT 1 na téma rozdělení Československa)

 

Michaela Jílková nestranná skutečně nebyla. Už svými šaty v barvách vlajky (dnes české, kdysi československé…) jaksi evokovala svůj osobní názor, diváci v pořadu pak byli naladěni na stejnou strunu, na jakou hrál Dušan Krivský. Přesila pro ty, kdož pro rozdělení republiky jsou, se tak nakonec nekonala.

 

Argumentů pro i proti padla celá řada. Pro mě osobně bylo zajímavé vidět Dušana Krivského v roli, v níž ho běžně nevídáme: tedy bez jeho obligátního chmelového kloboučku, ve společenském oděvu a s kravatou, přičemž ani ve vysílání České televize nezapomněl zmínit ten fakt (jen tak naokraj…), že je čestným občanem našeho města.