MEMORIÁL JAROSLAVA BLECHY

22.04.2012 10:45

 

Za sponzorského přispění společnosti Sportcarp Tuněchody uspořádala 21. 4. 2012 místní organizace Českého rybářského svazu v Přílepech rybářské závody.

Na „Memoriál Jaroslava Blechy“ na Přílepské Bělidlo dorazilo sobotního rána více než 60 sportovních rybářů. Už od páté ranní probíhala prezentace a losovala se rybářská stanoviště. „To je na místním rybníku nesmírně důležité,“ prozradil Václav Porazík, který se místních závodů v minulosti již účastnil. „Nejlepší místa jsou v západní třetině nádrže – kdo si vylosuje tato stanoviště, je horkým kandidátem na vítězství v celé soutěži.“

Rybářské klání vypuklo úderem sedmé hodiny ranní - závodilo se způsobem „chyť a pusť“ – ryby tedy musely být po změření a zapsání puštěny zpět. Měřily se a hodnotily všechny úlovky nad 20 cm, přičemž každý centimetr znamenal do konečného hodnocení jeden bod. Až do dvou hodin po poledni se tak kolem Přílepského Bělidla ozývalo volání „Míra!“, přičemž nebyl přivoláván k jednotlivým rybářům žádný Miroslav, nýbrž sudí, kteří úlovek přeměřili a zapsali – jak do svých poznámek, tak do karty každého z rybářů.

Obdivuhodné byly především děti, které se závodů, ať již aktivně nebo pouze pasivně - jako diváci a fandové – účastnily. Především po ránu byla totiž u vody lezavá, nepříjemná zima. Přesto žádné z přítomných děcek nefňukalo, nezlobilo – příkladně se tento rybářský potěr radoval ze všech úlovků a dojemně se svěřoval se svými prvními úspěchy i zkušenostmi.

Děti byly také hodnoceny ve zvláštní kategorii. V té zvítězil Jan Mareš se ziskem 81 bodů, na dalších místech se umístili Michal Pešek (63 bodů) a Petr Šťástka (57 bodů). Další kategorií byla ta dívčí (ženská) a tady se z prvenství radovala Lucie Švarcová se 49 body. V globálním hodnocení všech 63 účastníků Memoriálu na první místo dosáhl František Velinger s 303 body, druhé místo obsadil Pavel Mareš (184 bodů) a třetí skončil Josef Slanař (169 bodů).

A kolik se za sedm hodin závodů ryb dohromady nachytalo? „Kdybyste je seřadili za sebe,“ počítá ředitel závodu Vítězslav Kühn po jeho skončení, „byla by to řada – převážně kaprů – dlouhá 23 metrů.“

Závěrem je nutné ocenit práci celého organizačního týmu závodů, v jehož čele stáli před chvilkou zmíněný Vítězslav Kühn a Jan Liščák. Poděkovat děvčatům, která v průběhu celé soutěže neúnavně obíhala rybník, měřila a zapisovala úlovky. Ženám, které se po celý den staraly o občerstvení sportovců a neposlední řadě také firmě Sportcarp Tuněchody, která dodala ceny. Těch bylo tolik, že málokdo přišel zkrátka – děti byly odměněny úplně všechny a i ti, kteří celkově skončili ve druhé či třetí desítce hodnocených, si nějakou maličkost odnesli.