MYKOLOGICKÝ KROUŽEK KRYRY

18.03.2012 22:37

 

V neděli 18. 3. 2012 se sešli členové Mykologického kroužku Kryry v sále sokolovny na jednání své výroční schůze. Byla zahájena o druhé hodině po poledni a jejího jednání se účastnilo 55 houbařů.

„Kdo jí houby v každém čase, ten je mlád a štíhlý v pase!“

bylo mottem letošního setkání našeho mykologického kroužku, který má v současnosti (bez jediného) sedmdesát členů. Jako první vystoupil a všechny přítomné členy i hosty schůze přivítal předseda sdružení ing. Jaromír Konderla z Podbořan, který poté přednesl výroční zprávu. Ta shrnula aktivity a úspěchy našich houbařů za rok 2011 a ve stručnosti připomněla akce, které naše mykology v příštích týdnech a měsících čekají. Přivítal také mezi kryrskými mykology tři nové členy: paní Zdeňku Pleštilovou a pana Juraje Marcelu (oba ze Žatce) a pana Ivana Jonicu z Kryr.

Pak se svou zprávou vystoupila pokladní kroužku, paní Petra Justrová, po ní pak se závěry revizní komise seznámil přítomné ing. Vladimír Frank.

Milouš Archman, jak je na schůzích našich mykologů pravidlem, připomněl všechny, kdo v březnu oslaví své životní jubileum, přičemž pro tentokrát se v žádném z případů nejednalo o kulaté výročí. Všem do dalších dní popřál především pevné zdraví, štěstí a hodně životní pohody.

S posledním příspěvkem pak vystoupil Mgr. Kamil Kraus, který účastníky schůze podrobně informoval o účasti zástupců kryrských houbařů na 38. ročníku celostátní ochutnávky hub ve sladkokyselých nálevech, tentokrát konaném v Žatci v sobotu 17. 3.  Za kryrské mykology se této degustace účastnila dvanáctičlenná delegace, bohužel však na žádné z předních umístění, na rozdíl od loňského roku, nedosáhla. Nejlepším umístěním pro naše město zůstala jedenadvacátá příčka a celkově jsme se umístili až jako dvanáctí ze sedmnácti přítomných účastníků. A to i přes to, že v porotě zasedli a houby degustovali hned čtyři kryrští zástupci: starosta města Miroslav Brda, Viliam Foltán, ing. Vladimír Frank a Vojtěch Fodor, který je až z Chebu.

Tolik k oficiálnímu programu výroční členské schůze. Druhá, její neoficiální část pak patřila především ženám, které v březnu oslavily svůj svátek – Mezinárodní den žen. Předseda kroužku všem jeho členkám u této příležitosti popřál vše nejlepší a jako první zvedl kalíšek ušlechtilého moku k přípitku. V sokolovně pak k potěše všech přítomných vystoupila kryrská Recesse se svým cikánským tancem, načež se ke slovu dostala skupina UNIVERSAL z Kněževsi, která tu až do večerních hodin vyhrávala jak k tanci, tak i k poslechu.

Pro všechny přítomné bylo připraveno samozřejmě i skromné pohoštění. Nálada byla výborná a všichni přítomní se celé toto příjemné nedělní odpoledne skvostně bavili.