Nohejbalový turnaj O POHÁR STAROSTY

30.05.2011 17:51

V sobotu 28. května 2011 se na hřišti Základní školy v Kryrech uskutečnil nohejbalový turnaj

„O pohár starosty“,

v němž se o putovní zrcadlovou repliku Schillerovy rozhledny střetlo tentokrát deset tříčlenných mužstev. Tento již pátý ročník turnaje tak byl týmově obsazen o plných třicet procent kvalitněji než ten loňský, kdy se v Kryrech našlo nohejbalových manšaftů sedm. To pomíjím ten fakt, že půl hodiny po rozehrání bojů dorazilo mužstvo jedenácté, které však vzhledem k tomu, že přišlo pozdě a především pak proto, že by zůstalo liché, nemohlo být do turnaje zařazeno.

Dvě mužstva dokázal pro tento rok postavit MěÚ Kryry (management a zaměstnanci), firma AGC (AGC odbory a AGC Slávie) a Sportklub Kryry (Urguell a senioři). Dalšími týmy v soutěži pak byli místní hasiči, Šilhánek a syn, BETET Kryry a Lorenc + Raiser. 

Sportovně společenská akce, kterou již tradičně pořádá Město Kryry ve spolupráci se Sportklubem Kryry, byla zahájena krátce po desáté hodině. Pravidla soutěže vysvětlil starosta Miroslav Brda společně s prezidentem Sportklubu Josefem Vágnerem. 

Poté se soutěž rozběhla. Souboje byly líté, nemilosrdné a z pohledu nestranícího pozorovatele byly jejich největší slabinou sudí, kteří jednotlivé zápasy rozhodovali, protože si často nedokázali vzpomenout na stav, který panoval před dvaceti vteřinami, takže se občas stalo, že bod přisuzovali straně, která si ho svým výkonem rozhodně nezasloužila. Dlužno však podotknout, že hráči k takovým minelám přistupovali s nadmírou tolerance a pokud jsem měl možnost zaregistrovat, jediná větší diskuse ohledně „dobrého“ či „špatného“ 

míče mezi hráči protilehlých stran a mezi nimi a rozhodčím se odehrála až dlouho po poledni, kdy už dávno bylo zrní odděleno od plev. Vlastně ani tohle přirovnání docela nesedí, neboť zúčastněné týmy předváděly veskrze vyrovnané a kvalitní výkony.

K průběhu turnaje zbývá ještě podotknout, že došlo pouze k jedinému, a to pouze drobnému zranění; byl jsem pohotově při tom a snímek, z něhož je patrné, že úraz nepotřeboval asistence doktora (natož přivolání letecké záchranné služby…), přikládám. Vzhledem k tomu, že nešlo pouze o sportovní, ale i společenskou akci, je to jak pro organizátory, tak především pro samotné aktéry jednotlivých mačů navýsost dobrá vizitka. Většinově totiž dodržovali pouze kvalitní pitný režim, ať byl jakkoli pouze takový, že by se nad ním běžnému sportovnímu lékaři zatajoval dech.

Kalorie, a bylo to plánovanou součástí akce, se průběžně doplňovaly, oč se s dojemnou péčí po celý den staraly paní Jaroslava Bělíčková a Dagmar Kazáková, obě zaměstnankyně MěÚ Kryry. Vedle nezbytných tekutin servírovaly také grilované globásy a k obědu pak guláš.

Turnaje „O pohár starosty“ se vedle samotných sportovců účastnila také celá řada diváků. Počasí přálo, nebylo vedro ani extravagantní dusno, sluníčko občas přikryl hrozivý mrak, ale během celého dne nespadla z oblohy jediná kapička.

V podvečer turnaj dospěl k závěru. Po finálovém utkání pak byla vyhlášena šestice nejlepších (o 7. až 10. místo se nehrálo). Na prvním místě skončil tým společnosti Šilhánek a syn, který ve finálovém duelu porazil mužstvo Sportklubu Kryry – seniorů. Pomyslný bronz si odneslo družstvo AGC Slávie. „Bramborovou“ medaili vybojoval druhý tým Sportklubu – Urguell (pivaři), pátí skončili manažeři městského úřadu a šestí, poslední hodnocení, byli nohejbalisté firmy Lorec + Raiser.

 

 

O to tu ale nakonec vůbec nešlo – šlo totiž především o setkání lidí (sportovní a společenská stránka akce byla ve vzácné vzájemné rovnováze…), o pohodě, o dobré náladě. Zvítězili prostě všichni, kdo přišli.