O POHÁR STAROSTY

21.05.2012 06:44

 

Tak to je ona – hlavní cena tradičního turnaje v nohejbalu, který Sport Club Kryry uspořádal letos již po šesté. Přitom se zjevně o žádný pohár nejedná - jde více než půlmetrový model Schillerovy rozhledny slepený ze zrcátek.

„O pohár starosty“ (ať je název této akce jakkoli zavádějící) si to v sobotu 19. 5. 2012 rozdalo deset tříčlenných mužstev z Kryr. Dva týmy klasicky postavil městský úřad a Sportklubáci, prezentovali se tu místní hasiči a potom i zástupci kryrských firem. Turnaj byl rozlosován do dvou skupin po pěti mužstvech, kde si zahrál každý s každým, aby se pak v závěru ti nejúspěšnější utkali o mety nejvyšší.

Boje byly urputné a líté. Hrálo se na dva sety do 10 bodů (beze ztrát); vzhledem k tomu, že se jednotliví hráči v průběhu turnaje ve svých výkonech výrazně lepšili, jedno utkání netrvalo obvyklých deset nebo dvanáct minut, ale šplhala se díky dlouhým výměnám ke čtvrthodině i delším. Dalo se tedy očekávat, že turnaj bude ukončen až v pozdních odpoledních hodinách.

Žádný problém – nešlo totiž o ryze sportovní, ale také o společenskou akci. Podívat se přišla celá řada diváků a sportsmany přišlo podpořit i jejich potomstvo. Je pravda, že ty nejmenší nohejbal uchvátil jen na velmi krátkou dobu, nicméně ušlechtilou zábavu si 

rychle dokázali najít jinde a jinak, zkrátka ani ti se nenudili. Nakonec bylo krásně, teplo a sluníčko se na ně smálo.

Pokud se těch starších z publika týče, setkali se tu známí a přátelé – vypili spolu skleničku nějakého toho ušlechtilého moku, zakousli se do grilované klobásy. Vlastní brankou do areálu sportoviště vstoupil v průběhu dne i mecenáš kryrského sportu Pavel Šilhánek – i ten se zdržel významnou část dne a evidentně se dobře bavil.

Nakonec byl svědkem úspěšného tažení svého týmu celým turnajem – Šilhánkovci opět dosáhli na umístění nejvyšší. Hned za nimi skončilo družstvo sklářů z AGC a třetí byli zastupitelé města. Ale o to, stejně jako v každém z předchozích ročníků, šlo až naposledy. Pro kryrský turnaj „O pohár starosty“ platí jednoznačně coubertenovské heslo o důležitosti (či nedůležitosti) vítězství a účasti. A tohle heslo všichni ti, kdo v sobotu na školní hřiště dorazili, nesli hrdě nad svými hlavami.