PERLIČKY NA DRUHÉ SOUTĚŽI

30.04.2012 08:12

 

V sobotu 28. 4. 2012 se kryrské mažoretky Perličky vydaly do České Kamenice, kde se zúčastnily prvního ročníku soutěže ČESKOKAMENICKÁ MAŽORETKA. Na rozdíl od jejich prvního soutěžního startu na DANCE CUP OSEK se jednalo o nikoli taneční soupeření, kde mažoretky byly pouze jednou disciplínou z mnoha, v Kamenici šlo výhradně o týmy mažoretek – tedy konkurence nepoměrně širší a tvrdší, než s jakou se naše děvčata setkala v Oseku.

Perličky odjely na sever Čech autobusem – tentokrát totiž nejela jen starší děvčata, ale vedoucí souboru Irena Uldrichová vzala na první soutěž i své nejmenší. V českokamenickém Domě kultury je pak čekalo dalších 400 dětí, proti kterým naše děvčata nasadila tři své skladby. Těch bylo k vidění nakonec více než čtyřicet, z nichž porota vybírala ty nejlepší.

Jak jsme dopadli?

„Spousta lidí se nás ptala,“ vypráví vedoucí Irena Uldrichová, „kde ty Kryry vůbec jsou.“ Takže mezi ostatními naše holky nezapadly, ale zaujaly. „Malé“ Perličky ve své kategorii skončily ze sedmi souborů na velmi pěkném čtvrtém místě, přičemž se měřily s děvčaty soutěžně nepoměrně zkušenějšími. Na první start v takové - a takto obsazené - soutěži to vůbec není špatné.

„Velké“ Perličky pak zabodovaly medailově. Z pěti týmů ve své kategorii skončily nakonec druhé. Se skladbou, kterou cvičí teprve měsíc a půl! „Když vyhlásili páté místo,“ svěřuje se jedna z děvčat, „a my jsme to nebyly, zajásaly jsme, že skončíme nejhůř čtvrté. Pak vyhlásili čtvrté místo a bylo jasné, že to bude ještě lepší.“ S druhým místem Perličky se svými zkušenostmi ale nepočítaly - takové umístění bylo z kategorie snů. Podařilo se. Vystupovaly v nových kostýmech, které byly v rámci soutěže hodnoceny jako jedny z nejlepších.

Ty našim děvčatům pořídilo nedávno vedení města. „Bez podpory kryrské radnice bychom fungovat vůbec nemohli, musím poděkovat,“ říká Irena Uldrichová. Druhým dechem zmiňuje také rodiče našich děvčat, protože jejich zájem a jejich podpora je nezbytná. „Dík patří také paní Václavě Polcarové, která všem mažoretkám kostýmy upravila a přešila,“ dodává. Největší dík patří samozřejmě samotným děvčatům. Odvedla obrovský kus práce, pracovala na sobě a nese to, ať cvičí jakkoli jen půldruha hodiny týdně, své ovoce.

 

 

 

Kdo nás v České Kamenici v sobotu reprezentoval?

„Malé“ Perličky: Veronika Franclová, Marie Frankovicová, Nikol Černá, Jindřiška Kailová, Nikola Klainová, Petra Kudrnáčová, Aneta Röthová, Veronika Rabasová, Gabriela Kastlová, Mariana Krupičková, Martina Maláková, Marie Fenclová a Natálie Prosová.

„Velké“ Perličky: Andrea Geisselová, Radka Svobodová, Anna Červená, Hana Polanová, Eliška Hubalíková, Kateřina Havlíková, Lada Franclová, Adéla Skalická a Jana Spurná.

Na závěr připomínám, že naše Perličky se představí kryrské veřejnosti na 1. máje. „Malé“ mažoretky vystoupí hned na zahájení dne po osmé ráno, ty starší, z Kamenice stříbrné, těsně před vystoupením Evy a Vaška, tedy před půl jedenáctou.   

 

Poznámka: rád bych i na tomto místě poděkoval všem, kdo se podíleli na pořízení videozáznamu z této akce. U kamery se vystřídali snad všichni dospělí účastníci tohoto zájezdu a jejich záběry zachytily neopakovatelnou atmosféru dne. I proto jsem stříhal jen velice málo. Závěrečná minutáž je tak neobvyklá – 43 minut.