POHÁDKOVÝ TÝDEN ZŠ

14.05.2011 07:39

Po celý týden kryrská základní škola žila pohádkami. „Pohádkový týden“ je název projektu, který škola připravovala déle než půl roku a který v pátek vyvrcholil.

 

 

Program druhého květnového týdne pro své mladší spolužáky připravili se svými učiteli žáci devátých tříd. „Tak vynikající, aktivní devítky jsme na škole dlouho neměli,“ pochválil nejvyšší ročník ředitel školy Mgr. Kamil Kraus, „a dlouho takové škola v budoucnosti mít asi ani nebude.“

Pohádkový týden pro základní školu znamenal asi tolik, že se v něm na prvním stupni učilo o poznání méně, než je obvyklé. Běžné sezení v lavicích a vstřebávání nových poznatků bylo nahrazeno hodinou či dvěma, které měly co do činění se světem, který je našim nejmenším nejbližší: světem princezen a králů, hloupých či moudrých Jeníků, čarodějnic, čertů a všemožných jiných pohádkových bytostí, světem, kde dobro vždy vítězí nad zlem, ať je to v dnešní době jakkoli iluzorní.

„Pohádkové čtení“ – takový podtitul mělo pondělí 9. 5., kdy do všech tříd prvního stupně o třetí vyučovací hodině přišli „předčítači“, aby mladším spolužákům přečetli pohádku. Ti pak měli za úkol nakreslit obrázek.

 

 

V úterý 10. a ve středu 11. 5. se hrálo zase divadlo. Krátká pohádková představení secvičili deváťáci pod zkušeným dramaturgickým dohledem Mgr. Marie Vránové a je třeba říci, že si děj jednotlivých příběhů sami vymysleli. Žáci prvního stupně školy tak shlédli pohádky skutečně neortodoxní, moderní. Princ Vilibald jezdil na koloběžce nebo čarodějnice posilovala s činkami, aby jí to ve finále bylo stejně houbelec platné, neboť byla přemožena vodníkem, jemuž sice málo kapalo ze šosu, zato měl na nohou potápěčské ploutve, čímž byl při honičce na souši značně limitován. To však přineslo celou řadu komických situací, které by si nezadaly s Chaplinovskými groteskami. Mladé publikum tyto gagy, a já se obávám, že občas nechtěné, přijalo s nadšením. Dětské obecenstvo bylo vůbec prvotřídní: hlediště vzorně spolupracovalo s jevištěm, a třebaže se v úvodu dožadovalo nikoli pohádek, ale hororů, přijalo dramatická díla starších spolužáků se vším všudy, tedy i s poučením, které z jednotlivých příběhů, jak se na pohádky sluší a patří, plynulo. za zmínku stojí, že se v jedné z pohádek (O zakletém princovi) představila jako herečka i paní učitelka Vránová. V roli čarodějnice a dlužno podotknout, že byla skvostná. Dokonce kostým měla dotažený i do takového detailu, že na nohou měla proužkované, pestrobarevné ponožky - a na každé noze jinou! 

Ve čtvrtek děti navštívily školní knihovnu. Tady pro ně byla připravena výstava pohádkových knížek, kterou si měly možnost prohlédnout, vybrat si, prolistovat a případně kousek z ní si přečíst. Prvním třídám, i když i nejmladší studenti kryrské základky jsou již dnes zdatnými čtenáři, četli nahlas ještě žáci devítek. ostatní ročníky si s knížkami poradili už sami. Nejedno z dětí při prohlídce výstavky zajásalo a hrdě hlásilo, že tu či onu knížku má doma a že ji zná.

O pohádkách si pak děti povídaly se svými učitelkami.

 

 

Pohádkový týden vyvrcholil bálem, na kterém nechyběly pohádkové masky, hudba a tanec. Deváťáci rozpohybovali často k udivujícím tanečním kreacím nejen své mladší studijní kolegy, ale i nejednu z pedagožek – byly dokonce takové, které si to doslova užívaly. Nebylo proto divu, když se ze školní tělocvičny po dvou hodinách nikomu nechtělo a třebaže byl nahlášen konec akce, dožadovali se všichni přídavku.