POSLEDNÍ ZVONĚNÍ

29.06.2011 07:25

 

Derniérou, alespoň tou základně školní, by se dalo nazvat odpoledne, které v úterý 28. června 2011 připravili žáci devátých tříd kryrské základní školy nejen svým rodičům a učitelům, ale i všem těm, kdo ve čtyři hodiny do městského kulturního domu přišli.

 

 

Rozloučit se se studenty nejvyššího ročníku základní školy přišli také představitelé města – starosta Miroslav Brda i místostarosta Vojtěch Michálek, kteří usedli u stolu poblíž pódia sokolovny, kde se slavnostní akce odehrávala. Diváků se tu sešlo kolem stovky. Byli to především rodiče, prarodiče či sourozenci právě končících žáků - ti v první polovině odpoledne zahráli pohádky, jež si odbyly premiéru ve školní tělocvičně v rámci Pohádkového týdne v květnu tohoto roku, aby se v druhé polovině všem přítomným představili, prozradili na sebe, co má kdo rád a kam po skončení základní školy míří.

Kryry totiž opouštějí v podstatě všichni – příští rok se rozutečou po středních školách a učilištích Ústeckého kraje, aby se na nich připravovali na svůj budoucí profesní život. „Nikdy nezapomeňte, odkud pocházíte,“ řekl v krátkém vystoupení starosta Brda, „jste Kryráci, jste Havrani…“ A každému deváťákovi vložil do ruky STAMP štítek s vyobrazením Schillerovy rozhledny.

Ředitel základní školy Mgr. Kamil Kraus, který letos končí ve své funkci také (rozhovor s panem ředitelem uvede Kryrská rozhledna ve svém prázdninovém dvojčísle), končící ročník vyzdvihl s tím, že takové třídy, s tak šikovnými, aktivními žáky, se sejdou jednou za generaci. „Kryrská škola takový ročník nebude mít dalších patnáct let…“

Končící deváťáci pak z pódia poděkovali svým rodičům a učitelům – z těch jmenovitě svým třídním učitelkám Heleně Vítkové a Jaroslavě Suchomelové. Na jeviště si pozvali i češtinářku Marii Vránovou a samozřejmě ředitele Krause. Z rukou třídních učitelek pak dostali svoje poslední základně školní vysvědčení a pamětní list. „Život není to nejcennější,“ píše se na něm, „tím je smysl Vašeho života. Pro ostatní a tím pádem i pro sebe sama.“

 

 

Na samý závěr si kryrští deváťáci malým zvonkem odbyli své poslední zvonění.