PROJEKTOVÝ DEN ZŠ KRYRY

27.04.2012 07:38

 

Základní škola v Kryrech připravila pro své žáky Projektový den. Tedy akci, která určitým způsobem souvisí se stým výročím tohoto vzdělávacího ústavu – ostatně jako tento školní rok všechny akce, které tu připravili a připravují.

Dopoledne patřilo dětem z prvního stupně. Ty se ve skupinkách (které se po všech „stanovištích“ protočily) zúčastnily besedy s příslušníkem Policie ČR, konkrétně pprap. Liborem Járou. Ten mladším žákům vyprávěl především o bezpečnosti na silnicích. Naše děti samozřejmě vědí, jak se chovat před vstupem na komunikaci a při jejím přecházení, zajímavostí však pro ně nepochybně bylo, že se dověděly, jaká je při určitých rychlostech zábrzdná vzdálenost automobilu nebo na jakou vzdálenost je řidič může při snížené viditelnosti spozorovat, mají-li oblečení s reflexními prvky nebo jsou-li bez nich. A že reflexní prvek nemusí nutně znamenat mít odrazku na čepici, ale může jím být i proužek všitý například do bundy.

Pan Kunc s paní Neumannovou přivezli zase z léčebny v Petrohradu hrnčířský kruh a děti si měly možnost vyzkoušet, jak se na něm vytočí třeba malá vázička.

V tvůrčí dílně pak paní Světlana Kudrnáčová zkoušela s dětmi vyrábět pouťové růže z krepového papíru.

Všichni, kdo se na čtvrteční školní akci podíleli, jsou buď absolventy kryrské základky, nebo jde o lidi, kteří k ní mají určitý vztah. Například posledně jmenovaná do naší školy jako děcko sice nechodila, avšak studovaly či studují v ní všechny její děti a ona sama tu vede dva kroužky. Totéž platilo i pro hosty, kteří dorazili po obědě.

Odpolední dvě hodiny byly určeny starším žákům školy. Byly pro ně připraveny tři besedy: „Bojoval v Aréně národů“ – ta byla o vyprávění přímého účastníka zmíněné televizní show, pana Milana Rubína. O tuhle naší „celebritu“ byl pochopitelně mezi studenty 2. stupně největší zájem a povídání bývalého žáka naší školy tak slyšela nabitá školní knihovna.

Velmi zajímavé bylo také vyprávění pana Vladimíra Nesvadby. V besedě „Zážitky z cest po světě“ promítal dětem ve videosálu školy fotografie ze svých cest po Evropě nebo například Americe, přičemž je doprovodil poutavým vyprávěním.

Téma „Žena v evropské politice“ zůstalo bohužel tématem neotevřeným. Paní Kateřina Bartošová, která měla s dětmi diskutovat třeba o svém nedávném setkání s bývalou ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou, se z velmi vážných důvodů musela omluvit a zastoupil jí někdejší ředitel školy Kamil Kraus. Jeho vyprávění nebylo samozřejmě bez zajímavosti, naopak – hovořil-li bývalý šéf kryrských pedagogů o svém dětství a školních letech (už před rokem v rozhovoru pro Kryrskou rozhlednu na sebe prozradil, že byl jako student pěkné kvítko…), brali jeho povídání žáci s radostí a povděkem.

Jaké další akce po Projektovém dni škola chystá? „Všechno už směřujeme k 23. červnu,“ prozradila mi ředitelka školy Hana Lehnerová. To je den, v němž ZŠ Kryry oslaví svých sto let. „Připravujeme jakýsi Den otevřených dveří,“ dodává zástupkyně ředitelky Blanka Lukášová. „Dáváme dohromady almanech k stému výročí, který se tu bude prodávat a odpoledne bude připraven také kulturní program.

O tom všem budou městské internetové stránky i Kryrská rozhledna ještě podrobněji informovat.