SCHILLEROVA ROZHLEDNA

20.03.2012 06:43

Nepochybně se mnou budete souhlasit, jestliže napíši, že Schillerova rozhledna je symbolem a dominantou Kryr. A že cesta k ní patří k těm nejhezčím a nejromantičtějším procházkám, jaké nejbližší okolí našeho města nabízí.

Kvapem se blíží sezóna a zanedlouho bude možno stanout nejenom v patách „Princezny“, jak ji místní patrioti nazývají, ale vystoupat i po jejích schodech a pokochat se jedinečným výhledem z některého z jejích ochozů.

S tím souvisí i aktivity, které v bezprostředním okolí rozhledny vyvíjí i Městký úřad Kryry. Na sklonku minulého týdne jeho zaměstnanci vymýtili a vyřezali zdejší rozbujelý porost – během dvou dní parta několika žen a jediného muže připravila k likvidaci několik kubíků přerostlých větví a větviček, haluzí keřů a já nevím, čeho všeho ještě. Odvedla neuvěřitelný kus práce, jak se všichni ti, kdo o víkendu rozhlednu navštívili, mohli na vlastní oči přesvědčit.

Žel ti, kteří se k Schillerově rozhledně vydali nikoli vozem, ale po svých pěšinou od kostela Narození Panny Marie, se mohli přesvědčit i o jiných aktivitách, které se tady v uplynulých týdnech odehrály: ne o těch, které okolí rozhledny zušlechťují, ale o těch, které boří, ničí, likvidují – o těch vandalských.

Podotýkám, že pěšina k Schillerově rozhledně byla opravována a byla dána do pořádku na sklonku minulého roku. Škoda. Škoda práce těch, kteří se na zvelebení cesty podíleli, škoda peněz, které na opravu vydány byly a vydány znovu budou.

Zvu vás na krátkou - bohužel smutnou - procházku: