STAROČESKÉ MÁJE

12.05.2018 12:45

 

Také v Kryrech patřila sobota 12. 5. 2018 mládí. I ve městě pod Schillerovou rozhlednou ctí dávné tradice a Staročeské máje patří mezi ně.

 

 

Na sedmdesát dívek a chlapců se už dopoledne vydalo do ulic města – svou pouť zahájili na náměstí před městským úřadem, kam je přišel pozdravit starosta města Miroslav Brda. Zatancoval si s májovníky první taneček, přidal něco do kasičky a obdaroval je nejen dobře míněnou radou („Nepřežeňte to…“), ale i malým dárkem. Byl schovaný v tašce s logem Kryr a nic bych nedal za to, kdyby v rozporu se zmíněnou radou nebyl právě kapalný.

 

Kryrská mládež se pak z náměstí vydala za doprovodu dechovky do ulic. Zastavila se před staveními, která jsou ozdobena pentlemi ověšenou májkou. Neklamné znamení toho, že tu bydlí některé z dosud úředně nezadaných děvčat. „Dověděli jsme se,“ říká Rychtář v každém takovém obydlí, „že ve vašem domě je svobodná dívka…“ Doprovází ho drůžička, Kecal a několik dalších, zatímco ostatní čekají venku. V domě je připraveno pohoštění – kalíšek ušlechtilého moku a něco malého k zakousnutí. A pak přijde na řadu taneček. To od domu k domu, od chalupy k chalupě.

 

 

Večer byl pak v Sokolovně náročný den ukončen májovou veselicí.

 

FOTOGALERIE