STAVBA KAŠNY POKRAČUJE

18.04.2012 09:11

 

V úterý 17. 4. 2012 zaměstnanci městského úřadu začali spojovat spodní část kašny a lepit je k sobě. Její dno bylo oproti původnímu záměru poněkud zvýšeno, jednak z důvodu snazší manipulace s velice těžkými díly, jednak také proto, že by se kašna, jejíž okolí bude osazeno zámkovou dlažbou, v tomto terénu o pár centimetrů „utopila“.

V souvislosti s tím bych si na tomto místě dovolil reagovat také na e-mail, který mi do redakční pošty dorazil. Jeho část cituji: „Nerozumím Vašemu přesvědčení, že se v případě nového kryrského ,vodního díla' jedná o KAŠNU. Podle mého názoru jde o FONTÁNU – a tak by se myslím měla i ve Vašich článcích nazývat.“

 Děkuju za tuto připomínku. Zalistoval jsem na serveru Wikipedie, abych se dověděl, že nové kryrské „vodní dílo“, jak bylo laškovně uvedeno, lze nazývat jak kašnou, tak fontánou. Neboť fontána kašnou je. Cituji:

Kašna (z německého Wasser kasten = schránka na vodu) je umělá nádrž na vodu. Původně ji tvořila obyčejná kamenná, dřevěná, někdy i plechová schránka, do které byla voda obvykle přiváděna z jednoduché trubky veřejného vodovodu. Kašny ale mohly být koncipovány i coby zcela samostatné zdroje vody, tedy ve spojení s obecní či městskou studnou či studánkou. Kašny sloužily většinou jako jediný zdroj vody pro obyvatele měst a obcí. Teprve od 16. století se v Česku začínají objevovat kašny různě architektonicky zdobené. Přibývají na nich sochy a plastiky.

Fontána (ital. studna, z lat. Fons = pramen) je ozdobná kamenná nebo kovová kašna s tekoucí nebo stříkající vodou, často doplněná vodotryskem nebo různými umělými vodními kaskádami. Bývá zdobena figurálními motivy, plastikami, mísovitými nebo mušlovitými přepady. Nejčastější umístění bývá na frekventovaných náměstích, v zahradách a parcích, zejména zámeckých. V současnosti se fontány často doplňují různými světelnými efekty a proud vody je někdy řízen počítačem.

Ve středu se bude spodní díl kašny betonovat – poté by se mohly rozeběhnout už i terénní úpravy náměstí – zmíněná zámková dlažba a zušlechtění zatravněných ploch.

Spolu s výstavbou kašny, jak jsem se zmínil už včera, jsou na stožáry veřejného osvětlení instalovány nové lampy. Zatím jimi bude osazeno pouze náměstí Čsl. armády.