STROJETICKÁ POUŤ

11.08.2011 15:18

Osadní výbory Běsna a Strojetic zvou v sobotu 13. srpna 2011 na Strojetickou pouť. Odehraje se v areálu bývalé školy (naproti autobusové zastávce) ve Strojeticích, a to od 13,00 hodin.

„Smyslem nebo cílem této akce,“ vysvětluje Josef Kolář z Městského úřadu Kryry, „je obnova, znovuzrození tradičních poutí jako místa, kde se budou moci setkat obyvatelé nejbližších obcí a pobavit se.“

Co Strojetická pouť letos nabídne?

Pouť zahájí mažoretky z Podbořan, vystoupí kryrská Recesse a kulturychtiví zvídavci se dočkají i tanečních kreací stepu. Krom toho by se mělo i šermovat, a to historicky, takže se návštěvníci pouti budou moci vrátit pár století zpět do dob, kdy rytířská čest bývala nejvyšším kreditem, za něž stálo i položit život. Od romantiky pak znovu na parket, kde tanečně vystoupí soubor Českého červeného kříže Nepomyšl.

Bohužel se nepodařilo zajistit ukázku výcviku služebních psů Policie České republiky, jak bylo avizováno na letácích či v Kryrské rozhledně, nicméně program pouti tuto absenci doufejme neutrpí: pro děti bude připraven z doprovodných akcí skákací hrad, vyznavači válečných umění se budou moci realizovat při military stánku či si dokonce zahrát paintball. V rámci Strojetické pouti se bude také malovat na obličej, bude možno projet se na koni, pořadatelé slibují čínské tetování. Chybět nemá pěnová klouzačka – připomínáme, že je nutno přinést si náhradní oblečení a budou se prodávat drobné suvenýry.