V BĚSNĚ SE BUDE NATÁČET

22.02.2014 07:01

Německá produkce dorazila mimo jiných lokací také do Běsna, kde bude v příštích týdnech natáčet film Tannbach.

 

 

O čem film bude, to vám v tuhle chvíli neřeknu. Vím jen tolik, že má jít o snímek z konce 2. světové války, že se jeho děj bude odehrávat převážně na vesnici a že filmová produkce hledá do komparsu lidi odpovídající typům totálně nasazených Francouzů, vojáků US Army, Rudé armády nebo typy odpovídající mládeži z Hitlerjugend.

 

Pokud pak jde o název filmu, mohu se v tuhle chvíli jenom domýšlet, spekulovat.

 

Tannbach je ale německá říčka protékající obcí Mödlareuth. „Malý Berlín, tak říkali Američané této zapadlé německé vísce na pomezí Bavorska a Durynska,“ píše se například na webu Cestování iDnes, „Za dnešní slávu vděčí tato obec vlastně náhodě, jejíž kořeny je třeba hledat na počátku 19. století, v období napoleonských válek. Tehdy byla totiž nově stanovena hranice mezi Bavorským královstvím a knížectvím Reuss. Hraniční linie od té doby probíhala korytem potoka Tannbach, zhruba prostředkem vesnice. 

 

Po desítky let to na život obce nemělo prakticky žádný vliv, a to ani poté, co se v roce 1920 Reuss stalo součástí Durynska. Vesničané se bez problémů navštěvovali, škola i hospoda stály na durynské straně, do kostela se chodilo do sousední bavorské obce Töpen a nikomu to nevadilo. Problém nastal až po 2. světové válce v souvislosti s rozparcelováním Německa na okupační zóny, kdy se Bavorsko stalo součástí amerického sektoru a Durynsko připadlo pod sovětskou správu.“

 

Říčka Tannbach (v Mödlareuthu jde spíše ještě o potok), se svou velikostí blízce podobá potůčku stékajícímu k rybníčku před běsenským kostelíkem, dokonce můstky přes tento vodní tok připomínají ty, které byste našli v Německu. Běsno se tak pravděpodobně stane Mödlareuthem poloviny čtyřicátých let minulého století.

 

Běsenská náves se pod rukama filmařů tak pomalinku mění. Samozřejmě, že většinově se jedná o kulisy, jakési Potěmkinovy vesnice, přesto – a to nepochybně – vzhledu obce i do budoucna pomohou.

 

Zděné zábradlí můstku je jen zdařilá kulisa