VÝSTAVA HUB

03.10.2011 01:34

 

Ve dnech 30. 9. a 1. 10. uspořádali v Kryrech místní mykologové výstavu hub. Tentokrát v prostorách hasičské zbrojnice, neboť městský kulturák chystal Václavskou zábavu, pročež jeho prostory byly nepoužitelné. Já říkám, že naštěstí, neboť expozice takto realizovaná byla v prostředí nepoměrně komornějším, než je s to nabídnout sál sokolovny, což jí bezpochyby nesmírně slušelo.

Na tři sta padesát lidí tak mohlo shlédnout na výše uvedeném místě kolekci hub, které naši mykologové nasbírali jen pár dní před výstavou. „Vlastně jsme to chtěli i vzdát,“ přiznal pan Milouš Archman, mykolog, který mne expozicí provedl, „houby teď zrovna prostě nerostou… Vedla se o tom poměrně vášnivá diskuse…“

V té zvítězili nakonec ti, kdo výstavu chtěli realizovat za každou cenu. Exponáty na ni donesla zhruba třicítka nadšenců (lesy v blízkém i dalekém okolí „plundrovali“ ve středu….) – a bylo jich, myslím těch hub, dohromady dobře sto třicet!

 

V pátek dopoledne si výsledky jejich úsilí měli možnost prohlédnout žáci kryrské základní školy. Výstavkou prošlo všech devět ročníků vždy s některým z členů našeho mykologického klubu, který jim byl samozřejmě s to podat i fundovaný komentář.

A co děti zajímalo nejvíce?

„Ptali se hlavně na lysohlávky,“ usmívali se kryrští mykologové. Tento druh houby však zvídavým studentům ZŠ ukázat nemohli, dokonce se někteří mykologové bez mučení přiznali i k tomu, že lysohlávku nikdy neviděli a patrně by ji ani nepoznali. To ale vůbec neplatilo o desítkách a stovkách jiných druhů, o nichž zasvěceně a s nadšením dokázali vyprávět. A pokud nevěděli, neměli daleko k moudrým knihám, které byly rovněž součástí expozice, v nichž zalistovali a kýženou informaci jejich prostřednictvím poskytli.

Co dodat? Snad jenom tolik, že výstava hub neměla chybu. Že zaváhali ti, kdo se nepřišli podívat. Kdo totiž dorazil, nemohl litovat. Měl možnost dovědět se o houbách něco víc, než doposud věděl a mohl si některé z hub prohlédnout in natura.

Kryrským mykologům jednička s hvězdičkou…