VÝSTAVBA KAŠNY POKRAČUJE

20.04.2012 07:29

 

Ve čtvrtek 19. 4. 2012 dno kašny odpočívalo, betonový základ dostal čas na to, aby jaksepatří zatvrdl. Kolem se ale nezahálelo a terén se připravoval pro položení zámkové dlažby. Z náměstí bylo během dopoledne odvezeno nepočítaně kubíků zeminy a vznikla tak poměrně veliká plocha, která bude v průběhu příštích dní zadlážděna.

„Budou tady i lavičky,“ svěřil se starosta Kryr Miroslav Brda se záměrem radnice, „to ale s největší pravděpodobností do prvomájových oslav nestihneme.“

V souvislosti s konáním nejvýznamnější městské akce, tedy XIII. svátků dobré nálady, se samozřejmě nepracuje jenom na náměstí. Opraven a do nového kabátu byl oděn i povodňový pomníček nad potokem v Kostelní ulici, který bude doplněn i tabulkou s krátkým textem:

 

POVODŇOVÝ PAMÁTNÍK

Hladina dosahovala po horní červený lem symbolické „vlny“. Sem až v roce 1872 vystoupila voda z břehů jinak poklidného Zlatého potoka při největší povodni v celém kraji. Hlavní příčinou byly přívalové deště (25. a 26. května) a následné protržení hrází rybníků v Pastuchovicích, Velečíně a Blatně. Odtud se za hluboké noci rozběsněný živel hnal do Stebenského rybníka, zborcenou hrází do Petrohradu a pak do Kryr. Došlo k četným obětem na životech a značným hospodářským škodám (v Kryrech pobořeno 16 domů a 19 poškozeno).

 

Ve čtvrtek se také pracovalo v letním kině, které se pomalu připravuje na novou sezónu, nebo u zdravotního střediska, kde zaměstnankyně městského úřadu čistily chodníky.