ZAHÁJENÍ NOVÉHO ŠKOLNÍHO ROKU

02.09.2011 07:34

 

Bezmála tři stovky dětí i dospělých se ve čtvrtek 1. září o osmé hodině ranní sešlo na nádvoří kryrské základní školy, kde byl slavnostně zahájen nový školní rok.

Považte, stý v pořadí!

Historie kryrského školství je však nepoměrně delší. „Nejstarší zpráva o škole,“ píše například v knize „Politische Bezirk Podersam“ vrchní učitel v Nepomyšli Wenzel Rott (kniha byla vydána roku 1905 a na těchto stránkách se jí budeme v blízké budoucnosti podrobněji věnovat), „pochází z matriky křtů, kterou začal psát 24. 4. 1664 pomocný učitel Kašpar Halbuher, který zároveň zastával úřad městského písaře. V roce 1789 byl počet žáků v Kryrech 33, v roce 1805 již 84, v roce 1855 140, roku 1875 jich bylo již 200 a v současnosti (1905 – pozn. P. Ď.) činí počet školáků 482.“

Školní rok 2011/2012 zahájila nová ředitelka školy ing. Hana Lehnerová. Představila hosty, kteří se tohoto slavnostního aktu účastnili (zástupci Města v čele se starostou Brdou, dobrovolných hasičů a Českého svazu žen, také bývalý ředitel Mgr. Kraus a JUDr. Dušan Krivský, čestný občan Kryr). Přivítala žáky školy, jmenovitě ty nové, kteří do kryrského vzdělávacího ústavu dorazili z okolních obcí a dvacítku prvňáčků – vyjádřila přesvědčení, že si tu najdou brzy nové kamarády a kryrskou základní školu budou považovat za tu „svou“. Potom se také ve stručnosti zmínila o změnách, které žáky v novém roce čekají (největší ohlas měla informace, že velká přestávka bude od nynějška delší, dvacetiminutová…), informovala o prázdninách (zase potlesk…), jejichž časový harmonogram najdete ZDE, představila nové posily pedagogického sboru školy a pak předala slovo Dušanu Krivskému. Ten krátce pozdravil kryrskou omladinu, popřál jí svým sympatickým, osobitě humorným způsobem mnoho studijních úspěchů, aby dále posunul mikrofon k bývalému řediteli Mgr. Kamilu Krausovi. Závěrem vystoupil s krátkým projevem i starosta města Miroslav Brda.

Před půl devátou se žáci se svými učiteli rozešli do svých tříd. Nové prvňáčky doprovodili při jejich prvních regulérních krůčcích kryrskou školou jejich nejbližší, takže se nakonec všichni do jejich nové třídy téměř nevešli. Nakonec na nejmladší žáky školy čekalo ve školní jídelně malé občerstvení ve formě limonády a sladkého zákusku.