ZÁPIS DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY

31.01.2012 23:04

 

Začalo to Ferdou Mravencem… co také jiného, než pohádková bytost, mohlo přivítat na jejich první oficiální návštěvě té „velké“, opravdové školy budoucí prvňáčky. Těch dorazilo do prostor kryrské základní školy na přelomu ledna a února v doprovodu svých nejbližších hned třicet. Nejen z Kryr, ale také z Bílence, Hořesedel, Očihova a Petrohradu.

Byli jsme se na ně podívat.

Děti narozené v letech 2005 a 2006 přivítali ve škole žáci devátého ročníku. Tedy ti, kteří novým prvákům studijními kolegy nikdy nebudou. Zatímco jejich kariéra na naší základce končí, těm, kdo sem v úterý 31. 1. a ve středu 1. 2. 2012 k zápisu dorazili, se zářím začíná. Deváťáci budoucí žáky našeho vzdělávacího ústavu přivítali v pohádkových kostýmech a provedli je po chodbách školy, kde bylo připraveno několik stanovišť s jednoduchými úkoly – a tak je doprovodili až do třídy, kde se na příští žáčky zkušeným pedagogickým pohledem podívaly učitelky Alena Beerová a Eva Legátová.

Jak už bylo řečeno, už po cestě chodbami děti „zápolily“ s kuželkami a míčem, řešily jednoduché logické problémy, vyzkoušely si pexeso, přešly po kladině nebo malovaly. Za splněný úkol byly honorovány sladkou pozorností. Uvolnily se, nervozita a tréma, s níž do školy vstupovaly, je pomaličku opouštěla. Přitom už při těchto hrách na sebe dokázaly mnohé prozradit: jejich průvodci si pozorně všímali, jak dalece jsou děti pohybově zdatné, zda preferují pravou či levou ruku, jestli jsou s to rozeznat barvy nebo základní geometrické tvary.

V poslední třídě se pak dětí i rodičů ujaly výše jmenované učitelky. Mgr. Alena Beerová prošla třídou s budoucím žáčkem, jemuž kladla zvídavé otázky. Udělala si tak na příštího studenta první sofistikovaný názor. Mgr. Eva Legátová zatím u katedry vyřizovala nutnou administrativní agendu s rodiči.  

A jak dlouho takový první školní „pohovor“ trval? „To je velmi individuální,“ svěřila se paní učitelka Legátová, „každé dítě je jiné. Některé to všechno zvládnou za pět, deset minut, jiným to trvá o malinko déle.“

Na budoucí prvňáčky se k zápisu přišla podívat i ředitelka školy ing. Hana Lehnerová. S některými z nich si popovídala, prohlédla si obrázky, které děti namalovaly, pochválila je. „Ve školním roce 2012/2013 otevřeme jednu první třídy,“ prozradila. Což je v posledních letech standard. Předpokládá se, že třicet dětí mít nebude – některé z ročníku 2006 totiž čeká ještě odklad. Kdo pak bude naše příští prvňáčky učit, neprozradila. „O tom rozhodnuto zatím není,“ řekla.

Ferdou Mravencem to začalo, Krtečkem to skončilo. Právě tahle Milerova populární postava byla totiž ústředním motivem jakéhosi certifikátu, které si děti ze zápisu odnesly. To spolu s pastelkami, tužkou, ořezávátkem a papírovou kočičkou, které pro příští nejmladší žáčky kryrské základní školy připravily děti v družině.