VÁNOČNÍ SETKÁNÍ + František Uher

14.12.2016 12:28

 

 

 

 

 

„Začínal sem jako alkoholik, dneskaj je ze mňa workoholik.  

Také sem ztlústnul a nevím, jak s tým dúle.“

 

Franta Uher z Lanžhota

 

 

 

 

 

Uznejte, sympaťák… mne osobně neskutečně mrzí, že jsem se na jeho vystoupení díky zdravotní indispozici nedostal (při cestě do Kryr jsme se ve Strojeticích otáčeli směr Žatec, tady pohotovost, odsud chirurgie, interna a následné odeslání na ORL v Mostě – protože se mi spustila krev z nosu a nemohli jsme to zastavit…), protože to musela být neskutečná bžunda. Kdo nebyl a má chuť se podívat nebo si poslechnout, nechť navštíví oficiální stránky Franty Uhera, z nichž si Kryry info vypůjčilo i některé fotografie.

 

Pro své občany připravil Městský úřad Kryry tradiční vánoční setkání. Odehrálo se v kryrském kulturáku v neděli 11. prosince 2016 a pozvání do města pod Schillerovou rozhlednou přijal František Uher z Lanžhota. Lidový vypravěč – nejenom to, víc: živelný člověk, multiinstrumentalista (housle, kytara, baskytara, bicí,…), moderátor, imitátor, ale taktéž zpěvák, který vás na první pohled zaujme svým opravdu přesvědčivým projevem. Svoji profesionální kariéru začal s Moravankou v roce 1986. Od té doby spolupracoval se spoustou dechových, cimbálových, ale i jiných různožánrových kapel. Nejčastěji ho můžete vidět na TV Šlágr, kde pro své věrné diváky připravil a neustále připravuje řadu hudebně zábavných pořadů nejenom v roli moderátora ale i scénáristy a režiséra. Je typickým lanžhotským patriotem a jak sám říká: „Projel jsem veliký kus světa, včetně Ameriky a Kanady, ale najradši su doma mezi svojíma“.

 

František Uher pověst, která ho předchází, potvrdil. Jen škoda, že se na něj přišlo podívat tak málo lidí. „Sešlo se nás tu sto dvacet,“ řekl k tomu zklamaný starosta Kryr Miroslav Brda, „přitom jsme měli připraveno dvěstě šedesát míst.“ Já k tomu podotýkám, že vstupné bylo zdarma a pro každého byla připravena káva a zákusek. O propagaci akce bylo také postaráno měrou vrchovatou – přesto zájem byl ledva průměrný. Škoda, protože Franta Uher nenudil nikoho jedinou vteřinu. Vyprávěl, špásoval i zpíval, zkrátka více než hodinu skvostně bavil všechny ty, kteří do kryrské Sokolovny přišli.

 

 

Na pódiu ho potom vystřídal osvědčený Iša Barák, který k tanci a poslechu vyhrával až do šesté večerní.