VELIKONOCE V EVROPĚ

13.04.2011 12:01

Po skončení výstavy fotografií klubu Amfora z Rakovníka byla ve vestibulu základní školy instalována výstavka nová. Aktuálně jsou jejím tématem Velikonoce a je prací – především – žáků osmé třídy, kteří pod vedením paní Blanky Lukášové, učitelky dějepisu a zeměpisu, připravili prezentaci velikonočních zvyklostí nejen od nás, ale z celé Evropské unie.

Výstava byla zahájena v úterý 12. 4. 2011 – hlášením ve školním rozhlase, kde své spolužáky k prohlídce expozice vyzvala Dana Tučimová a Petra Kuncová, které se na přípravě tohoto projektu podílely  nejvíce.

 

Zleva: Dana Tučimová a Petra Kuncová

Obě děvčata pak výstavou provedla její první návštěvníky, jimiž byli druháci naší školy. Vysvětlila jim původ velikonočních svátků, upozornila na jejich symboly a nezapomněla ani na tradice, jež se k nim váží a které se, zemi od země, liší.

Zbývá podotknout, že tato výstava je jakýmsi pokračováním projektů kryrské školy o Evropské unii. „Není to jen suché biflování se z učebnic,“ říká učitelka Blanka Lukášová, „tady si děti mají možnost určitou část školní látky doslova osahat. A nejen to – oni se na ní, na její přípravě, také osobně podílely.“ Nejen žáci osmičky, ale celá škola, neboť k expozici přispěli svým dílem a v různých předmětech i jiní.

„Taková výstava je věcí dějepisu, vzhledem k tomu, že vypovídá o EU, také zeměpisu, výtvarné výchovy, přírodopisu, atd., atd. Jde o mezipředmětové vztahy,“ přibližuje ředitel školy Mgr. Kamil Kraus. A dodává, že tato expozice je přístupná samozřejmě nejenom žákům jeho školy, ale také široké kryrské veřejnosti, která ji může navštívit a shlédnout jakýkoli pracovní den v době od půl osmé do cca patnácti hodin.

PŘIJĎTE SE PODÍVAT I VY!