VÝMĚNA STRÁŽÍ

09.07.2011 23:31

V sedmadvacátém čísle ze 7. července 2011 se rozloučil se čtenáři Regionu Podbořanska Pavel Macák (na fotografii vpravo v roli Emana ve hře „Taneční hodiny pro pokročilé“, kterou v Kryrech uvedlo Rádobydivadlo Klapý ve středu 19. 3.), aby šéfredaktorské žezlo předal panu Janu Vnoučkovi.

Tuto „výměnu stráží“ doprovodil následujícím textem:

 

 

Nový šéfredaktor výše zmíněného týdeníku mne překvapil - a zřejmě nejenom mě.

Napsal-li v perexu článku (jeho příspěvky jsou pod zkratkou „jav“) „Je po vysvědčení! Hurá na prázdniny!!“, že (cituji:) „Po celé republice se v pátek ve školách rozdávala závěrečná vysvědčení…“ – měl se podívat do kalendáře. V pátek totiž bylo 1. července a žádná vysvědčení se nikde nerozdávala, všichni školáci už je měli minimálně od čtvrtka doma.

Nechci dlouze mluvit o chybách, které se v posledním čísle Regionu Podbořanska objevily. Mám pocit, že jich je více, než bývalo zvykem, přičemž se nemohu zbavit dojmu, že pan Vnouček zápasí – myslím marně - především s interpunkčními znaménky.

Co mě však překvapilo velmi nepříjemně je ten fakt, že nový šéfredaktor si není s to ověřit ani jméno kryrského starosty, jehož překřtil na Františka. Na dvou místech, ve dvou článcích. Tedy nejde o náhodu, o překlep, ale o mylné přesvědčení – takže fatální novinářský trapas.

 

 

Co dodat? Pavel Macák nasadil svému nástupci žurnalistickou laťku pěkně vysoko. Uměl být všude (a pokud nebyl, dokázal si relevantní informace zajistit). Jestli pan Vnouček se svým předchůdcem dokáže srovnat krok nebo jej dokonce předběhnout, to ukáže až čas. Zatím se ale příliš nevede.